МЗС України привітало італійську заяву "Великої сімки".

 

Міністерство закордонних справ України привітало спільне комюніке очільників зовнішньополітичних відомств "Великої сімки", схвалене під час зустрічі G7 у містечку Лукка в Італії.

 

У своїй заяві МЗС України зазначає, що заява "Сімки" засвідчує повну підтримку її представниками "незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, а також їхню рішучість у спонуканні Російської Федерації до припинення агресії проти України".

 

"У Європі не може бути безпеки та стабільності, доки Росія не припинить войовничу зовнішню політику, що має на меті змінити кордони та відновити сфери впливу на зразок тих, що існували за часів холодної війни. Лише повне дотримання міжнародного права й імплементація укладених угод може призвести до мирного врегулювання конфліктів", – наголошує МЗС, наголошуючи, що саме РФ несе повну відповідальність "за погіршення безпеки та жахливу ситуацію у сфері прав людини на окупованих територіях Донбасу та Криму".

 

Зовнішньополітичне відомство, зокрема, вітає підтвердження з боку "Великої сімки" позиції про засудження спроби незаконної анексії Росією Криму, що спричинило до репресій, численних порушень прав людини, а також дискримінації кримських татар та етнічних українців. "Росія як держава-окупант має дотримуватися своїх зобов’язань за міжнародним правом. Зокрема, вона має забезпечити повну повагу до прав людини в окупованому Криму", – наголосили у МЗС.

 

Українська дипломатія обурена, що Москва використовує півострів для здійснення агресивних дій у Сирії. "Міністерство закордонних справ України переконане, що мілітаризація Кримського півострова та його використання в інтересах військових операцій РФ у Сирії становить серйозну загрозу європейській безпеці. Така практика також йде врозріз із міжнародними зусиллями, спрямованими на мирне врегулювання на Близькому Сході", – зазначили у відомстві Павла Клімкіна.

 

МЗС також привітало підтвердження з боку "Великої сімки" відданості повному виконанню мінських домовленостей та визнання того, що Росія має виконувати власні зобов’язання: припинити вогонь, вивести війська з території України та повернути Україні контроль над державним кордоном.

 

12.04.2017