Україна та Польща засудили напад на консульство в Луцьку.

 

Керівництво президентських канцелярій України та Польщі засудило збройний напад, вчинений на генеральне консульство РП у Луцьку.

 

Про це йшлося на засіданні Консультаційного комітету президентів України та Польщі під головуванням заступника голови АП Костянтина Єлісєєва та керівника кабінету президента РП Кшиштофа Щерського, інформує прес-служба голови держави.

 

Українська сторона поінформувала польську сторону про заходи, вжиті для якнайшвидшого розслідування цього інциденту та притягнення винних до відповідальності. Сторони дійшли згоди, що подібні провокації жодним чином не мають позначитися на дружніх партнерських стосунках між Україною та Польщею.

 

Сторони розглянули актуальні питання українсько-польської співпраці, а також узгодити алгоритм взаємодії з двостороннього, європейського та міжнародного порядку денного.

 

У рамках обговорення питання нових модальностей співробітництва країн регіону українська сторона заявила про підтримку ініціатив Польщі, спрямованих на посилення ролі країн Центральної та Східної Європи. Окрему увагу приділили співпраці по лінії "Адріатика – Балтика – Чорне море".

 

У ході засідання було узгоджено графік політичного діалогу на найвищому рівні на 2017 рік, а також визначено пріоритетні напрямки роботи двосторонніх інституційних механізмів.

 

Єлісєєв та Щерський обговорили проект дорожньої карти з питань примирення українського та польського народів і домовилися підготувати її до підписання головами України та Польщі найближчим часом. "Основна мета цього документа – забезпечення конструктивного характеру двостороннього діалогу та сприяння процесу порозуміння між двома народами для подальшого зміцнення стратегічного партнерства між Україною та Польщею", – зазначили в АП.

 

Сторони наголосили на важливості уникнення політизації питань історичного минулого двох народів і зосередження уваги громадськості двох країн на позитивних прикладах в історії українсько-польських взаємин.

 

12.04.2017