Область поділять на чотири госпітальні округи.

 

Тернопільську область поділили на чотири госпітальні округи. Таке розпорядження затвердив Кабінет Міністрів України. Згідно з документом, в області виокремлено Тернопільський, Кременецький, Чортківський та Бережанський округи.

 

Про це пише тижневик "Номер один".

 

Та, як каже голова Тернопільської облради Віктор Овчарук, це ще не кінцеве рішення. Законом дозволено робити коригування – тож цілком можливо, що умовний поділ зазнає змін.

 

Запропонована Кабміном карта-схема дещо відрізняється від того, як раніше анонсували в області. Керівництво говорило про створення трьох округів, а не чотирьох, і мало для цього певні підстави. Нормативами передбачено, що госпітальний округ має обслуговувати щонайбільше 350 тис. осіб. На Тернопільщині проживає близько мільйона громадян, тому планували поділити регіон на три округи – по триста з хвостиком тисяч кожен.

 

У Кременці та Чорткові окружними бачать районні лікарні. У Тернополі – міську лікарню №2. Однак навколо неї зосереджено значно більше населення, ніж дозволено, – майже 550 тис. Тож розглядається варіант, що у підтримку їй нададуть ще один заклад. Як варіант – Тернопільська міська лікарня №3 чи Козівська районна лікарня.

 

Понад те, місцеві депутати навіть мали певні застереження щодо пропозицій Кабміну і підготували звернення. На переконання народних обранців, для обґрунтування територіальних меж округів використовували застарілі дані щодо кількості населення, не проаналізовано стану автомобільних доріг, що впливає на нормативи доїзду до багатопрофільних лікарень.

 

Попри те, сам факт, що поділ відбувся, вже є проривом. "На п’ятому засіданні ради регіонального розвитку в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун зазначила, що в цьому році повинна запрацювати система страхової медицини, і для цього слід зробити певні кроки. Зокрема, ми маємо наповнити медицину тими необхідними медпослугами, які гарантує страхова медицина. І в контексті цього створюються госпітальні округи в нашій області", – прокоментував голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук.

 

Зі створенням госпітальних округів з’явилася можливість залучити в область обладнання для надання медичної допомоги – як лабораторне, так і діагностичне. Думка про те, що при створенні госпітальних округів будуть закривати лікарні, є помилковою, запевнив "маршалок" облради. "Основний меседж – наблизити якісну медичну допомогу до пацієнта. Госпітальна лікарня – це заклад, де буде сконцентровано всю діагностичну апаратуру. Для того, щоби пацієнт не їхав з найвіддаленішої точки у Тернопіль", – запевняє Овчарук.

 

11.04.2017