Угорщина закликала запровадити подвійне громадянство для своєї меншини.

 

Міністр зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петер Сійярто (Peter Szijjarto) заявив, що офіційний Будапешт вважає цілком нормальною наявність подвійного громадянства для своїх громадян, які проживають в Україні, і виступає проти покарання за два паспорти.

 

Про це Сійярто сказав на спільній прес-конференції з головами МЗС України, Словаччини та Чехії, інформує аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"Подвійне громадянство є абсолютно європейським феноменом. Тому наша позиція полягає в тому, що в Європі ви не повинні нікого карати тільки тому, що громадянин перебуває в громадянстві країни – члена ЄС і країни, що не є членом Європейського Союзу", – сказав угорський дипломат.

 

З його слів, Угорщина вважає неприйнятним покарання щодо угорських громадян за наявність як угорського громадянства, так і громадянства України. "Ми сподіваємося, що зможемо прийти до двосторонніх угод і не завдамо шкоди угорцям, які живуть в Україні", – додав Сійярто.

 

Натомість міністр закордонних справ України Павло Клімкін уточнив – зважаючи на те, що Україна перебуває в стані війни з Росією, наявність подвійного громадянства засадничо неприйнятна. "Ми не хочемо відкривати цю скриньку Пандори [...] Проте мова не йде про покарання", – запевнив Клімкін.

 

11.04.2017