"Нормандська четвірка" зустрілася у форматі дипломатичних радників.

 

Дипломатичні радники лідерів України, Німеччини та Франції на зустрічі в Мінську у "нормандському форматі" засудили порушення підтримуваними Росією бойовиками режиму припинення вогню, запровадженого з 1 квітня 2017 року.

 

Про це повідомляє прес-служба АП.

 

Сторони виступили за негайну консолідацію "режиму тиші" на Донбасі. Також обговорили належну реалізацію домовленостей щодо відведення важкого озброєння.

 

Загалом ішлося про ключові аспекти імплементації мінських домовленостей. Згідно з версією офіційної української сторони, всі учасники переговорів наголосили на пріоритетності виконання безпекових компонентів.

 

Окремий наголос робився на забезпеченні безпечних умов діяльності СММ ОБСЄ на Донбасі та надання безперешкодного доступу до всіх окупованих територій. "Російську сторону закликали вжити усіх необхідних заходів з метою припинення залякування бойовиками спостерігачів місії", – повідомили у АП.

 

Україна, Німеччина та Франція закликали Росію розблокувати процес звільнення заручників на Донбасі, зокрема напередодні Великодніх свят.

 

Українська сторона наголосила, що останні кроки РФ та підтримуваних нею бойовиків – а саме фактична експропріація українських підприємств та визнання незаконних документів – суперечать мінським домовленостям і загрожують усьому процесу врегулювання.

 

Сторони домовилися продовжувати контакти для узгодження дорожньої карти виконання мінських домовленостей.

 

07.04.2017