Клімкін попередив про додаткові перевірки на кордоні з ЄС.

 

Міністр закордонних справ Павло Клімкін закликав українців не пов'язувати запровадження із 7 квітня нового, жорсткішого безпекового реґламенту для пропуску громадян через кордони в Європейському Союзі з ухваленням у Європарламенті рішення про безвізовий режим для України.

 

Про це він заявив під час виступу в парламенті на "годині запитань до уряду", повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

"Саме із сьогоднішнього дня працює новий реґламент ЄС, який спрямований на підвищення безпеки. Це означає, що він працює не тільки для громадян України, не тільки для громадян країн – членів ЄС, а абсолютно для всіх. Це означає, що можуть бути додаткові перевірки, цільові перевірки, порівняння даних за шенгенським реєстром із національними реєстрами", – сказав Клімкін.

 

Міністр закликав українців не перейматися, якщо доведеться довше проходити процедуру пропуску на кордоні. "Якщо ви на хвилину більше перетинаєте кордон: не хвилюйтеся – це аж ніяк не пов’язано із запровадженням безвізового режиму чи іншими процедурами", – запевнив Клімкін.

 

Також міністр привітав народних депутатів із рішенням Європарламенту, але зазначив, що в України "багато завдань" і, зокрема, робота із агентством ЄС з безпеки зовнішніх кордонів, з офісом прокуратури ЄС, з країнами – членами ЄС, щоб "запустити справжній безвізовий режим", повідомляє УНІАН.

 

Із 7 квітня представники прикордонних служб на зовнішніх кордонах ЄС вводять нові правила ідентифікації та прикордонного оформлення з використанням відповідних баз даних. У Державній прикордонній службі України зазначили, що ці нововведення вступають у дію на підставі розпорядження Європейського парламенту та Ради ЄС 2017/458 від 15 березня 2017 року і напряму не стосуються громадян України.

 

Наразі громадяни ЄС на підставі законодавства Євросоюзу користуються правом вільного переміщення, що працює на засадах мінімального прикордонного оформлення. Після вступу в дію вищезазначеного розпорядження ці особи під час в’їзду та виїзду з території країн членів ЄС змушені будуть систематично проходити контроль на зовнішніх кордонах з подальшим внесення у базу даних, що не робилося до моменту набуття чинності розпорядженням.

 

07.04.2017