Прем’єр-міністри країн Балтії закликали якнайшвидше ратифікувати Асоціацію.

 

Голови урядів країн Балтії закликають якомога швидше завершити процес ратифікації Угоди про асоціацію з Україною.

 

Про це йдеться у заяві, підписаній у Києві прем’єр-міністрами Естонії – Юрі Ратасом, Латвії – Марісом Кучінскісом, Литви – Саулюсом Сквярнялісом, а також України – Володимиром Гройсманом.

 

"Ми позитивно відзначаємо ефективність застосування положень Угоди про асоціацію щодо поглибленої та всеохопної зони вільної торгівлі, переваги якої є очевидними як для України, так і для ЄС. Забезпечення успішної реалізації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС є нашим головним спільним завданням. З огляду на це, ми виступаємо за якнайшвидше завершення процесу ратифікації Угоди про асоціацію Україна–ЄС", – ідеться у спільній заяві прем’єр-міністрів.

 

Голови урядів наголосили на потребі "якнайшвидшого прийняття рішень про надання громадянам України безвізового режиму для здійснення короткотермінових поїздок до країн Шенгенської зони".

 

Також сторони задекларували намір "твердо підтримувати курс України на європейську і євроатлантичну інтеграцію".

 

Ратас, Кучінскіс, Сквярняліс і Гройсман висловили рішучу підтримку суверенітету і територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

 

"Ми рішуче засуджуємо агресію Росії проти України і підкреслюємо, що запроваджені проти Росії санкції мають залишатися в дії до повного виконання мінських домовленостей та відновлення суверенітету і територіальної цілісності України", – наголосили голови урядів.

 

Сторони запевняють, що ніколи не визнають спроби анексії невід'ємної частини території України – Автономної Республіки Крим та м. Севастополь, а також вимагають від Росії повернутися "до безумовного виконання своїх зобов'язань відповідно до міжнародного права".

 

Прем’єр-міністри наголошують, що питання відновлення територіальної цілісності України належить до "інтересів стабільності і безпеки всієї Європи".

 

Голови урядів закликали Росію негайно звільнити всіх громадян України, які незаконно затримані на території Російської Федерації, у тимчасово окупованому Криму й окремих районах Донецької та Луганської областей.

 

Також прем’єр-міністри привітали хід реформ в Україні, зокрема кроки, вжиті в енергетичному секторі, реформу судової системи та формування нових антикорупційних органів. "Ми вважаємо, що подальша реалізація реформ за постійної міжнародної підтримки має пріоритетне значення", – зазначили сторони.

 

06.04.2017