Сьогодні, 6 квітня, у Європарламенті пройде голосування щодо резолюції про скасування візового режиму для українських громадян. Напередодні під час дебатів більшість членів ЄП підтримали запровадження безвізового режиму для України.

 

Про це повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

На засіданні у середу проти безвізого режиму для України висловилися лише деякі депутати, які представляли крайні праві націоналістичні фракції. У своїх виступах вони повторювали риторику антиукраїнської пропаганди і дезінформації Росії.

 

Натомість депутат від Польщі Міхал Боні наголосив: "Це є сильним сигналом для громадян, які бачать свою країну на європейському шляху". Він відзначив, що кожна країна, яка виконала критерії, має користатися перевагами безвізового режиму.

 

Від імені Єврокомісії закликала скасувати візові вимоги єврокомісар з питань юстиції Вєра Юрова. "Ми близькі до цього моменту", – запевнила єврокомісар.

 

"Україна обрала шлях всеосяжних реформ. Успіх цих реформ повинен дозволити Україні стати справжньою європейською країною. Україна виконала всі критерії, і це є очевидними чинником, що візи повинні бути скасовані", – наголосила хорватська парламентарій Дубравка Шуіца.

 

Віце-президент Європарламенту Річард Чарнецький висловив переконання, що Україна стане членом ЄС.

 

Нідерландський парламентарій Йоханес ван Бален відзначив, що парламент його країни скоро має завершити процес ратифікації Угоди про асоціацію Україна–ЄС.

 

"Ми завтра будемо голосувати, і я впевнений, що рішення з візової лібералізації буде позитивним, адже всі критерії виконані. Ми повинні сказати «так» вільним людям вільної країни", – сказав голландський парламентарій. "Україна є частиною Європи. І ми не повинні про це забувати", – наголосив чеський промовець Яромир Штетіна.

 

Водночас низка депутатів виступила з критикою внесення змін до українського законодавства про запобігання корупції, зокрема щодо електронного декларування.

 

Європарламентарі під час дискусії також наголосили на необхідності посилення підтримки України в умовах протистояння російській агресії, допомоги в утвердженні демократії, верховенства права і сприянні економічному розвитку.

 

Після голосування у Європарламенті, згідно з процедурою, рішення має затвердити Рада Євросоюзу. Документ також повинні підписати у травні президент Європарламенту та головуючий у Раді ЄС представник Мальти. Рішення набуде чинності на 20-й день після опублікування.

 

06.04.2017