Генштаб ЗСУ готується до відповіді на навчання "Запад-2017".

 

Міністерство оборони України відстежує ситуацію з підготовкою Росією військових навчань "Запад-2017" (котрі відбудуться у вересні) і закликає партнерів із країн НАТО вжити заходів для того, щоби навчання минули без провокацій і російські війська залишили територію Білорусі після вишколу.

 

Про це заявив перший заступник міністра оборони Іван Руснак під час засідання Міжпарламентської ради Україна-НАТО в Києві, повідомляє "Укрінформ".

 

"Генеральний штаб планує низку заходів, щоб відстежувати цю ситуацію і бути в готовності протидіяти будь-яким намірам. Погано буде тоді, коли Росія введе війська і не виведе їх звідти, а залишить на території Білорусі. Тому, в першу чергу, Альянс, європейське співтовариство мають вживати всіх заходів для того, щоб не дати можливість такому потужному угрупованню залишитись на території Білорусі, щоб війська були виведені звідти", – сказав Руснак.

 

Заступник міністра не виключив, що територія Білорусі може бути використана для вторгнення на північ України: "Будується залізнична магістраль в обхід України".

 

"Планами навчань "Запад-2017" передбачено здійснення масштабного перекидання з Росії до Білорусі з використанням понад 4 тисяч залізничних вагонів. Такі масштабні переміщення можуть свідчити про плани російської сторони перекинути на територію Білорусі значну частину особового складу нещодавно сформованої першої гвардійської танкової армії західного військового округу і розгорнути там велике військове угруповання", – вважає Руснак.

 

Промовець також повідомив, що Росія зосередила поблизу кордону з Україною великі сили з військовослужбовців і техніки. "На території Російської Федерації безпосередньо біля кордону України розгорнуто підрозділи російських збройних сил чисельністю понад 18000 військовослужбовців, близько 1370 танків та бойових броньованих машин, біля 300 артилерійських систем та систем залпового вогню, близько 700 бойових літаків та вертольотів, 24 бойові кораблі", – розповів заступник міністра.

 

Іван Руснак наголосив, що до кінця 2018 року генеральний штаб збройних сил Росії планує повністю розгорнути 20-ту та 8-му армії у Воронезькій та Ростовській областях.

 

05.04.2017