Наглядова рада Суспільного закликала EBU поважати суверенітет України.

 

Члени наглядової ради ПАТ "Національна суспільна телерадіокомпанія України" закликали Європейську мовну спілку поважати суверенітет України й не перетворювати пісенний конкурс на майданчик для політичних маніпуляцій.

 

Про це йдеться у публічній заяві спостережної ради у відповідь на лист генерального директора Європейської мовної спілки (European Broadcasting Union) Інґрід Делтенре до прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з погрозою відлучити Україну від заходів EBU у разі недопуску росіянки Юлії Самойлової на конкурс у Києві.

 

У заяві зокрема йдеться про те, що Україна в особі ПАТ "НСТУ" є багаторічним членом Європейської мовної спілки, активним і законослухняним учасником конкурсу "Євробачення". "Наголошуємо, що українці як учасники конкурсів «Євробачення» завжди з повагою ставилися до законів та правил країни-господині", – наголошуюють члени наглядової ради.

 

Коментуючи рішення правоохоронних органів щодо Самойлової, рада нагадує: "Відвідавши Крим без дозволу української влади, Юлія Самойлова порушила суверенітет і закони України. Крім Російської Федерації, жодна інша країна, суспільні мовники якої входять до Європейської мовної спілки, не має підстав оскаржувати таку кваліфікацію дій Юлії Самойлової, оскільки жодна європейська країна не визнає належності Криму Російській Федерації", – йдеться у заяві, що її цитує видання "Детектор медіа".

 

"Ми цілковито поділяємо негативні почуття членів Європейської мовної спілки з приводу того, «що цьогорічне змагання використовується як засіб у нинішньому протистоянні між Російською Федерацією та Україною». Проте нас дивує той факт, що «засмучення» і «розлюченість» із цього приводу генеральний директор Європейської мовної спілки висловлює не російській, а українській стороні. Це суттєво суперечить заявам пані Інґрід Делтенре про «аполітичність» «Євробачення», оскільки фактично пані Делтенре пристає на бік Російської Федерації у влаштованій російською стороною політичній провокації", – наголошують члени спостережної ради.

 

Суспільне вважає, що вимога скасувати рішення Служби безпеки України, ухвалене в межах її законних повноважень, як і теза про узгодження рішень СБУ із EBU, "можуть бути розцінені як втручання у внутрішні справи України, що виходить за межі повноважень ЄМС і завдань конкурсу «Євробачення»".

 

Спостережний орган НСТУ наголошує, що мовник "цілковито поділяє засадничі цінності демократичної Європи, служіння суспільству та суспільному мовленню". "Але, виходячи саме із зазначених цінностей, ПАТ «НСТУ» в ситуації, що обговорюється, не може ні проігнорувати інтереси українського суспільства, ні відсторонитися від української держави, коли та захищає свою територіальну цілісність. І навпаки, загрози покарати ПАТ «НСТУ» за дії української держави, пов’язані з реакцією на порушення її законів, ми вважаємо такими, що суперечать базовим демократичним цінностям, а також позиції Європейського Союзу та світового співтовариства в оцінці нинішнього українсько-російського протистояння", – наполягають у раді.

 

Наглядова рада закликала EBU "поважати суверенітет України, не перетворювати Європейську мовну спілку на інструмент підсилення чужих політичних маніпуляцій і не перешкоджати такими заявами нормальному та повноцінному проведенню конкурсу – як цього року, так і в майбутньому". "Закликаємо також уникати погроз щодо виключення України з числа учасників конкурсу «Євробачення»", – підсумовується у заяві.

 

04.04.2017