У Будапешті пройшла демонстрація на підтримку Центрально-Європейського університету.

Учасники акції протестували проти законопроекту, який може призвести до закриття ВНЗ.

 

 

У демонстрації протесту взяли участь близько десяти тисяч людей – повідомив телеканал ORF. На думку організаторів акції, підготований урядом законопроект є «спробою обмежити право громадян на отримання освіти».

 

Більшість протестувальників на вулицях Будапешта становили студенти і викладачі, котрі виступають на підтримку Центрально-Європейського університету (ЦЄУ). Навчальний заклад було засновано ще 1991 року за підтримки американського мільярдера й мецената мадярського походження Джорджа Сороса. На даний момент в університеті навчається близько 1800 студентів зі 108 країн світу, зокрема й з України.

 

На найближчі дні в парламенті Угорщини заплановано голосування щодо законопроекту, згідно з яким іноземні вищі навчальні заклади повинні мати відділення в своїй країні, крім відділення в Угорщині. ЦЄУ має статус приватного іноземного ВНЗ із акредитацією в США, але у нього єдине відділення – в Будапешті.

 

Раніше прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан неодноразово жорстко критикував як засновника ЦЄУ Сороса, так і сам університет. Він закидав закладу маніпуляції з видачею дипломів. «Обман є обманом – і байдуже, хто його вчиняє», – заявив Орбан, критикуючи ВНЗ. Сороса ж він назвав в одному зі своїх інтерв’ю «ворогом держави», закинувши йому підтримку харитативних організацій, які, за його словами, «ініціювали масову міграцію до Європи, аби зруйнувати національну рівновагу на Старому Континенті шляхом міжетнічних сутичок». 

03.04.2017