Газова абонплата – будемо платити більше

Новації в царині оплати за газ вкотре призвели до категорично протилежних оцінок. Урядовці та представники облгазів кричать про «перемогу», наступний крок до європейських стандартів і навіть здешевлення ціни. Натомість їхні опоненти вказують на те, що реальна ціна газу для мільйонів громадян зросте у кілька разів, а впаде вона для дуже окремих категорій споживачів. Експерти також вважають, що цей крок піде на користь лише власникам облгазів, переважну більшість яких в Україні контролюють компанії, близькі до опального олігарха Дмитра Фірташа. Z поцікавився розрахунками абонплати для споживачів у Галичині.

 

 

Що зміниться для споживачів

 

Згідно з постановою НКРЕКП, що базується на законі про ринок газу від 2015 року, споживачі з першого квітня мають окремо сплачувати за газ, який вони споживають, і окремо за транспортування його газогонами, або ж так звану "абонплату".

 

Міністр соціальної політики Андрій Рева заявив журналістам, що введення абонентської плати за газ у жодному разі не підвищить витрати населення на послугу.

 

"На кишені людини це ніяким чином не відображається", – запевнив він.

 

За словами чиновника, з чинного тарифу 6879 грн за одну тисячу кубічних метрів виокремлюють кошти за транспортування газу, а вартість блакитного палива зменшується. Однак, запевняє Рева, якщо скласти ці дві цифри, то отримаємо ті ж таки 6879 грн.

 

Насправді міністр лукавить, бо розмір абонентської плати буде суттєво відрізнятися для різних категорій споживачів залежно від того, які саме встановлені у їхніх помешканнях лічильники – і чи встановлені взагалі.

 

Передовсім від нововведення постраждають споживачі, які використовують газ лише для підігріву їжі й лічильників не мають. Це майже 40% від загального числа побутових споживачів. Експерти розходяться у прогнозах і твердять, що для цієї категорії оплата за газ може зрости у 2,5–5 рази. Якщо до цього такі абоненти сплачували на місяць по 30 грн з особи, по-новому доведеться платити 26 грн з кожного прописаного в квартирі плюс 60–130 грн абонплати. 

 

Згідно з логікою, тариф абонплати для таких споживачів мали б обраховувати за найменшою потужністю лічильника – категорією G1,6 (лічильник, максимальна "пропускна здатність" якого становить 2,5 м3/год.), однак регулятор вирішив, що рахуватимуть за показниками для лічильників вищої категорії – G2,5.

 

Отже, вартість абонплати для споживачів із лічильниками залежатиме від їхньої (лічильників) потужності. Наприклад, базовий тариф на розподіл для Львівської області становить 0,02175 гривні за м3/год. Отож абоненти, які мають лічильники класу G1,6, платитимуть 47 грн на місяць. Власники лічильників класу G2,5 – 75,2 грн. Лічильник класу G4 обійдеться абонентові у 112,8 грн на місяць, а прилад обліку класу G6 – аж у 187,9 грн. Тобто ці абоненти мають сплатити незалежно від фактичного споживання від 564 грн до 2254,8 грн на рік.

 

 

Ми вище вже приводили слова міністра Реви про те, що одна ціна розкладається на дві складові, але сума не змінюється. Давайте порівняємо. Припустимо, за 2016 рік у львівській квартирі спалили 1100 кубометрів газу за ціною 6,879 грн, а отже на рік ця родина сплатила за газ 7566,9 грн і не зважала на тип лічильника.

 

Поки що ціни на сам газ немає – уряд повинен затвердити відповідну постанову, – але експерти кажуть, що це буде щонайбільше 6,12 грн. Отже, за наступні 12 місяців власники такого помешкання за ті ж таки 1100 м3 заплатять 6732 грн. Якщо у них встановлено лічильник класу G2,5, то річна абонплата становитиме 902,4 грн, що разом дасть 7634,4 грн або на 67,5 грн більше. Якщо ж у квартирі встановлено лічильник класу G4, то сума абонплати за рік становитиме 1353,6 грн. Відтак загальний "чек" за газ у рік буде вже понад 8085 грн або ж додаткові 500 гривень. А якщо ви мали «щастя» встановити лічильник G6, то абонплата становитиме вже згадані 2254,8 грн на рік, а різниця збільшується до майже 1420 грн. Це понад 200 м3 газу за нерозподіленими тарифами, які ощадливі львів’яни платили хіба в дуже холодні зимові місяці. То де ж обіцяне урядом зниження ціни на газ?

 

Крім того, важливим нюансом є те, що на виплату абонплати не передбачена субсидія, тож усі споживачі повинні сплачувати її повністю.

 

Гроші в кишеню олігархів?

 

Комісія з питання регулювання комунальних послуг прийняла постанову 28 березня, мотивуючи це тим, що обласні газові компанії зможуть упродовж року рівномірно отримувати кошти від транспортування газу. Оскільки їхні доходи безпосередньо залежать від фактичних обсягів споживання, то очевидно, що взимку і влітку ці суми кардинально відрізняються. Крім того, падають і загальні обсяги споживання – промисловість наразі не вийшла на довоєний рівень, а населення намагається економити, хоча уряд і газові олігархи й пробують посадити на субсидійну голку щораз більше споживачів.

 

За розрахунками НКПРКЕП, впровадження абонплати дозволить облгазам отримати додатково 15 млрд гривень на рік.

 

За словами енергетичного експерта Романа Співака, це передчасний крок, який обернеться для більшості споживачів зростанням витрат в оплаті за газ. Співак переконаний, що у людей виймуть більше грошей з кишень, що підуть компаніям, значне число яких контролює опальний український олігарх Дмитро Фірташ.

 

Експерт наголосив, що посилання на європейську практику поки що недоречні для України – передовсім зважаючи на те, що в нашій державі немає 100% обліку газу та з огляду на неспівмірність доходів жителів європейських країн і України.

 

"10 мільйонів споживачів в Україні не мають лічильників газу. Це колосальний ресурс для зловживань. За доволі приблизними розрахунками, йдеться про мільярд кубометрів газу, який можна використати собі на користь завдяки припискам", — пояснює Роман Співак.

 

 

За словами експерта, такі рішення не стимулюють економії споживання – люди, які користувалися лише газовими плитами, наймовірніше, повністю відмовляться від газу і перейдуть на електрику.

 

"Можна ж було це зробити по-іншому – встановити абонплату в розмірі 20 грн, бо ж їсти треба потрохи. Але ми маємо жадного скупого власника", – каже Співак.

 

На його думку, для потреб населення і підприємств теплокомуненерго цілком достатньо газу, видобутого в Україні, й ціна його мала би бути суттєво нижчою для цих категорій споживачів – не вище 3,6 грн за кубометр. Однак, наголошує експерт, захланність низки чиновників та олігархів призвела до того, що громадяни України платять за свій газ таку ж ціну, як і за газ із Європи, тобто перепроданий російський.

 

Думку про завищені ціни на газ підтримує й керівник проекту "Публічний аудит" Максим Гольдарб. За його даними, ціна газу для українців, встановлена у 2016 році на рівні 6879 грн за тисячу м3, завищена на 3600 грн через високі рентні ставки та ПДВ. Свого часу уряд обіцяв, що за ці кошти буде збільшено видобуток газу в Україні, однак цього так і не сталося, натомість мільйони наших співвітчизників змушені були звернутися по субсидії. При тому, що в Україні видобувають майже 20 млрд м3, а населення споживає трохи більше 17 млрд м3 – і цей показник можна було би суттєво знизити, якби держава стимулювала енергозбереження замість роздавати пільги на десятки мільярдів гривень.

 

"Українці повинні отримувати власний газ, причому це не чиясь забаганка – таке право закріплене в Конституції України. Ніхто не каже, що задарма – з розумним прибутком для компаній-видобувачів. Для такого кроку не потрібно надзусиль – виключно політична воля перших осіб держави й передовсім Президента. Адже Нацкомісія з регулювання ринку енергетики та компослуг – це його люди; КМУ – його; правляча коаліція – також як мінімум на 50% його люди", – переконаний Максим Гольдарб.

 

Заступник голови парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Ольга Белькова звернула увагу на ще один важливий нюанс проблеми, про який реформатори чомусь не згадують.

 

"Облгази мають майно, яке фактично належить державі. Вони використовують це майно, але нічого за це не платять! Верховна Рада, зі свого боку, ніяк не може ухвалити закон, який пропонує оплату у вигляді концесії чи оренди – як завше, немає політичної волі, не вистачає голосів. У підсумку українцям доведеться платити абонплату за майно, яке облгазам насправді не належить», – наголосила депутат.

 

До речі, уряд потиху починає готувати собі запасний аеродром на випадок акцій протесту, заклики до яких масово з’явилися у мережі після несподіваного для споживачів рішення НКРЕКП.

 

Прем’єр-міністр Гройсман у своєму твітері написав 31 березня, що Кабмін вивчить нову методику формування ціни на газ і може вимагати її перегляду, якщо різниця між чинними тарифами та новими виявиться суттєвою.

 

"Хочу подивитися на структуру платежів. Якщо ми знайдемо суттєву різницю, то звернемося до комісії й вимагатимемо переглянути рішення", – написав він. На жаль, Гройсман не уточнив, яку саме різницю у платіжках він вважатиме "суттєвою".

 

31.03.2017