Росію зобов'язали виплатити 50 тисяч євро родичам убитого демонстранта.

Відповідне рішення ухвалив у четвер, 30 березня, Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) у Страсбурзі.

 

 

Йдеться про Мурада Нагметова, котрий загинув у квітні 2006 року під час розгону акції протесту мешканців селищ Докуспарінського району Дагестану, спрямованої проти корупції місцевої влади. Її учасники вимагали відставки голови району Керімхана Абасова.

 

Для розгону демонстрації з Махачкали прибули дві роти поліції спеціального призначення. Поліціянти застосували проти мітингувальників вогнепальну зброю, димові шашки і світлозвукові гранати.

 

«Спецпризначенці врізалися в натовп, б'ючи демонстрантів кийками і прикладами автоматів. Газові гранати розривалися серед натовпу, калічачи людей осколками», – так описало тодішні події видання «Кавказький вузол».

 

Мурад Нагметов був поранений з пристрою, який вистрілює гранатами зі сльозогінним газом, з якого, навіть за інструкцією МВС Росії, не можна стріляти в людей. Нагметов загинув на місці. Ще двоє учасників мітингу, котрі зазнали поранень, померли в лікарні.

 

У Росії кримінальну справу за фактом смерті Нагметова порушили 2006 року, але через рік провадження було призупинено. Після цього справу відновили і знову призупинили. Так повторювалося двічі. 2011 року справу остаточно заморозили.

 

Скаргу до ЄСПЛ батько Мурада Нагметова – Ярмет – подав ще 2008 року. Інтереси родини вбитого демонстранта репрезентували адвокати Карина Москаленко і Ксенія Костроміна.

 

Згідно з рішенням ЄСПЛ, російські правоохоронні органи порушили статтю 2 Європейської конвенції про захист прав людини й основних свобод («Право на життя»). Згідно з вердиктом, російська влада повинна впродовж 30 днів виплатити компенсацію Ярметові Нагамедові.

30.03.2017