НКРЕКП ввела додатковий тариф на постачання газу.

 

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), змінила методику розрахунку тарифів на газ, розмежувавши плату за транспортування палива від самої ціни. З 1 квітня населення платитиме за газ за двома тарифами: перший – ціну газу як товару, другий – абонентську плату за утримання газорозподільних мереж незалежно від обсягів споживання.

 

Про це пише ЛІГА.net.

 

Із нинішньої ціни 6,789 грн/кубометр (із ПДВ) вилучається вартість транспортування газу магістральними трубопроводами і газорозподільними мережами. Відтак основний тариф знижується на 10% і становить біля 6,120 грн/кубометр (із ПДВ).

 

Водночас комісія запровадила регулярну плату за газ, котра не залежатиме від обсягів споживання – кожен споживач із 1 квітня щомісячно платитиме фіксовану суму (абонплату) за розподіл газу. Ця сума залежатиме від максимальної пропускної здатності лічильника й розраховуватиметься для кожного реґіону (облгазу) окремо за спеціальною методикою.

 

Згідно з підрахунками "Ліги", зміна тарифу спричинить подорожчання газу для половини мешканців країни. Насамперед це зачепить споживачів, які мешкають у квартирах без лічильників і використовують паливо для приготування їжі (ідеться про 40% побутових споживачів, згідно з інформацією на 2015 рік).

 

Наразі для цієї категорії користувачів тарифи на газ розраховують, виходячи із затверджених Кабінетом Міністрів нормативів. Це три основні категорії: при наявності гарячого централізованого водопостачання плата становить 30 грн щомісяця на одну особу (норматив – 4,4 кубометра множиться на теперішній тариф 6,789 грн/кубометр); при відсутності гарячого водопостачання – 49 грн/місяць (норматив – 7,1 кубометра); при наявності плити і водонагрівача – 97 грн/місяць (норматив – 14 кубометрів).

 

Ці тарифи зменшаться із 1 квітня, натомість вступить у дію абонплата – від 30-ти до 134 грн/місяць залежно від реґіону. Відтак загальна сума рахунків зросте у 2–5 разів.

 

Тарифи на розподіл газу – згідно з рішенням НКРЕКП (без коефіцієнта, що залежить від класу лічильника)

 

Натомість для користувачів, які мешкають у приватних будинках із газовими котлами, загальна річна плата зросте незначно, а в окремих випадках навіть може знизитися (при використанні палива у великих обсягах).

 

Абонентська плата залежатиме від класу лічильника. За базову абонплату для клієнтів, що не мають лічильників, узято пропускну спроможність лічильника класу G2,5 (дорожчого) – при тім, що найбільш поширеним квартирним лічильником є G1,6.

 

Відокремлення тарифів на транспортування від ціни газу як товару є вимогою Енергетичного співтовариства і частиною реформи ринку блакитного палива.

 

Запровадження тарифів на транспортування газу насамперед вигідний для газорозподільних компаній (облгазів). В Україні 70% цього бізнесу контролює орлігарх Дмитро Фірташ із партнерами. Саме облгази отримуватимуть плату за утримання трубопроводів. Згідно з підрахунками НКРЕКП, у 2017 році запровадження абонплати принесе облгазам додаткові 15 млрд грн (з урахуванням плати для непобутових користувачів). Також облгази матимуть можливість протягом року рівномірно отримувати прибутки від транспортування (розподілу) палива. До рішення НКРЕКП компанії мали дисбаланс від надходження ресурсів через сезонний фактор: під час опалювального сезону вони отримували більше грошей, ніж улітку.

 

На засіданні комісії 28 березня представники облгазів не втомилися дякувати голові НКРЕКП Дмитрові Вовку за прийняте рішення.

 

30.03.2017