Японцю вперше пересадили донорські iPS

 

60-річний японець став першою у світі людиною, якій пересадили клітини, вирощені з індукованих плюрипотентних стовбурових клітин (iPS), донором яких стала інша людина. IPS мають ті ж властивості, що й ембріональні стовбурові клітини, однак їх використання не викликає таких гострих етичних дискусій. Медики очікують, що вже за рік будуть створені банки таких клітин, які зможуть полегшити та здешевити процедуру їх трансплантації.



 

IPS-клітини отримують зі зрілих клітин (наприклад, клітин шкіри), які перепрограмовують у стовбурові. А стовбурові клітини, як відомо, можуть перетворитися на будь-яку іншу клітину.

 

У вчорашній процедурі чоловікові з префектури Хьоґо пересадили клітини сітківки ока, які були перепрограмовані з клітин шкіри анонімного донора. Пацієнт страждає від вікової дегенерації сітківки, тож лікарі сподіваються, що заміна клітин дозволить зупинити прогресування хвороби, яка може призвести до сліпоти.

 

Раніше, у вересні 2014 р., в медичному центрі м. Кобе японські лікарі пересадили жінці клітини сітківки, які виростили з iPS-клітин, перепрограмованих, однак, з її власних. Тоді клінічне вивчення індукованих плюрипотентних стовбурових клітин хотіли продовжувати, але у підготованих для наступного пацієнта клітинах виявили генетичні порушення, тож дослідження довелося відкласти.

 

У лютому 2017 р. медики офіційно заявили, що цій жінці покращало, і японське МОЗ дало добро на проведення наступних тестів. Окрім 60-річного чоловіка, у них візьмуть участь ще п’ятеро добровольців.

 

Потрібно наголосити, що донорські iPS-клітин різняться за генетичним кодом, що зумовлює ризик їх відторгнення імунною системою пацієнта. Але Сін'я Яманака, піонер їх вивчення, лауреат Нобелівської премії в галузі фізіології та медицини, вважає, що iPS-клітини, які зберігатимуть у спеціальних банках, мають доволі високі шанси відповідати своїм практичним застосуванням.

 

Яманака створює перший в Японії банк цих клітин, які поділятимуться на типи залежно від трьох генів, що кодують людські лейкоцитарні антигени (HLAs) – білки на поверхні клітин, які беруть участь у запусканні імунних відповідей. Сьогодні у ньому лише одна клітинна лінія від одного донора. Але вже через рік учені сподіваються створити 5-10 таких ліній, які збігатимуться із HLAs 30-50% населення Японії.

 

Індуковані плюрипотентні стовбурові клітини у таких банках мають бути доступними негайно, на відміну від власних клітин пацієнта, на які потрібно чекати кілька місяців. Крім того, вони набагато дешевші. У власних клітинах пацієнтів, які часто є літніми людьми, можуть накопичуватися генетичні дефекти, що збільшує ризик процедури. 

 

David Cyranoski

Japanese man is first to receive 'reprogrammed' stem cells from another person

Nature, 28/03/2017

Зреферував Євген Ланюк

30.03.2017