Турецька армія завершила операцію «Щит Євфрату» на півночі Сирії.

Про це заявив прем'єр-міністр Туреччини Біналі Йилдирим на засіданні Ради національної безпеки Туреччини, яке пройшло під головуванням президента країни Реджепа Таїпа Ердоґана.

 

 

Військову операцію «Щит Євфрату» турецькі вояки проводили спільно з опозиційною до Башара Асада Сирійською вільною армією. Датою її початку вважається 24 серпня 2016 року, коли турецькі війська перетнули кордон зі Сирією.

 

«Метою операції була зачистка від терористів угруповання "Ісламська держава"  і терористичних груп сирійських курдів, які загрожують Туреччини, території в 5 тисяч квадратних кілометрів та створення на ній зони безпеки для розташування біженців», – процитувала слова Ердоґана турецька інформаційна агенція Anadolu. У ході проведення операції турецька армія і загони опозиції звільнили від бойовиків ІДІЛ низку населених пунктів, у тому числі міста Джараблус і Ель-Баб.

 

Прем'єр Туреччини Біналі Йилдирим не виключив, що в майбутньому може бути реалізована нова операція проти ІДІЛ. «Але вона вже буде проходити під іншою назвою», – уточнив керівник турецького уряду.

 

Водночас досі представники влади Туреччини уникають чіткої відповіді на запитання, чи будуть виведені турецькі війська з сирійської території.

 

Заява про завершення операції пролунала напередодні візиту до Туреччини держсекретаря США Рекса Тіллерсона. Вашингтон, своєю чергою, розглядає курдські загони народної самооборони як своїх важливих союзників у боротьбі з ІДІЛ.

30.03.2017