Гройсман закликав членів НАЗК подати у відставку.

 

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман порадив усім співробітникам НАЗК піти у відставку.

 

Таку заяву голова уряду зробив на засіданні Кабінету Міністрів, на котрому, зокрема, розглядали питання про збої в роботі реєстру електронних декларацій.

 

"Те, що відбувається, вже важко зрозуміти, – сказав Гройсман, згідно з повідомленням телеканалу "112-Україна". – У минулому році розпочали, ледве НАЗК не завалило цю роботу, але якимось чином це питання вирішилось. Ми з трибуни чули, що все нормально, але надходять скарги чиновників, що вони не можуть зареєструвати декларацію".

 

У відповідь голова Національної аґенції з питань запобігання корупції Наталія Корчак заявила: "Буду лаконічною. Скільки б я не намагалася пояснити, тут би і не почули".

 

Згодом Гройсман обурився, що своєю діяльністю керівники НАЗК штовхають кількохсот державних службовців під кримінал. "Ви самі не здатні організувати роботу вашого сайту, і таким чином ви ставите всіх людей перед загрозою двох років тюрми. І таких людей сотні тисяч у нашій країні. Якби не деякі політичні сили, які ви тут теж називали, жодної системи е-декларування в країні не було б. Ви все, що могли, тільки валили", – розкритикував прем'єр.

 

Голова уряду зазначив, що Корчак не виправдовує своєї зарплати. "Я не особисті стосунки тут з’ясовую, я хочу зрозуміти, чому керівник, який отримує достатньо хорошу зарплату, керівник НАЗК України отримує 101 тис. грн щомісяця, і я хочу, щоб людина працювала на ефективному рівні. Врешті-решт, це робота, за яку платять гроші – просто виконай її, і нічого не треба", – закликав Гройсман.

 

Після того, як Наталія Корчак заявила, що "в нас є системний адміністратор" і він має дати відповідь на питання, "коли система запрацює", прем'єр-міністр порадив усім співробітникам НАЗК звільнитися: "Раджу всім сьогодні просто зібратися, написати заяви і піти у відставку", – сказав Гройсман.

 

Після звіту на засіданні уряду Наталія Корчак заявила про відмову звільнятися. "Не піду я у відставку. Чого я маю йти у відставку? Це не питання грошей, бо ці нерви, які кладуться на цю систему, вони не коштують цих грошей... Питання не в цьому, питання в іншому, – є просто небажання, щоб наш орган працював", – вважає Корчак.

 

Голова НАЗК запевнила, що модернізацію системи проведуть по завершенні чергової хвилі декларування. "Немає у мене впливу, зрозумійте! Я відокремлена від ресурсу. Не у нас комп'ютери, не ми забезпечуємо програмний супровід продукції. Ми кілька разів поверталися, коли обговорювали, ми готувалися до цього декларування, ми різні варіанти розглядали. Ми не можемо нічого іншого. Після того, як декларування завершиться, ми проведемо модернізацію", – заявила Корчак.

 

Між тим міністр юстиції Павло Петренко запропонував на засіданні уряду розробити законопроект, прийняття котрого дозволило б зняти кримінальну відповідальність із осіб, котрі не встигли подати декларації вчасно.

 

"400 тисяч чернеток – це не просто чернетки, це 400 тисяч людей, які зараз є заручниками ситуації під загрозою двох років ув’язнення... Всі, хто не мав можливості подати, але подав чернетки – треба буде просити парламент, щоб він для цих людей фактично ввів відміну кримінальної відповідальності – не хочу говорити слово "амністія" – і дав можливість ще подати декларації", – заявив Петренко.

 

"НАЗК має терміново тим категоріям, які подають декларації до 1 травня, розіслати електронний лист, де написати, що можна подати декларацію до 1 травня. І прохання робити це не зараз, а через тиждень, щоби дати змогу іншим подати декларацію", – запропонував Петренко.

 

Натомість прем'єр-міністр Володимир Гройсман закликав максимально мобілізуватися до роботи в межах нинішніх вимог і процедур. "Закликаю всіх максимально включитися в процес завершення періоду декларування. Далі буде вже час модернізувати систему. Я просив би вас, пане міністр [Петренко] включитися в процес, організаційно, законодавчо, як завгодно внести пропозиції, які дадуть можливість вибудувати систему раз і назавжди. Ніхто нікому не дасть завалити систему. Це питання не політичної атаки. Це просто професійна непридатність", – підсумував Гройсман.

 

29.03.2017