Напад на консульство в Луцьку: є реакція перших осіб.

 

Президент України Петро Порошенко рішуче засудив обстріл генерального консульства Польщі у Луцьку.

 

Голова держави повідомив на своїй сторінці у twitter, що дав доручення терміново вжити всіх заходів для розслідування інциденту і встановлення винних.

 

Для попередження можливих провокацій Президент розпорядився посилити охорону іноземних дипломатичних і консульських установ в Україні.

 

Міністерство закордонних справ України запевнило, що правоохоронні органи України вживають невідкладних заходів для якнайшвидшого розслідування та розкриття злочину. "Вважаємо це черговою цілеспрямованою провокацією, яка, без сумніву, має на меті зашкодити стратегічному партнерству між Україною та Польщею. Не виключено, що ця провокація, як і попередні акти вандалізму, інспіровані ззовні", – заявили у МЗС.

 

"Найбільше занепокоєння викликає той факт, що цей злочин міг завдати шкоди життю і здоров’ю співробітників консульства та мешканців навколишніх будівель", – наголосили у міністерстві.

 

Служба безпеки України поінформувала, що, згідно з попередніми даними, у будівлю консульства стріляли із гранатомета РПГ-26. Слідство розглядає декілька версій інциденту, в тому числі й терористичний акт.

 

"СБ України докладе максимум зусиль, щоб у стислі терміни встановити і затримати винних. Провокації проти Республіки Польща, що час від часу трапляються в Україні, вигідні лише одній стороні – Російській Федерації, почерк якої видно здалека", – ідеться у заяві відомства.

 

Голова СБУ Василь Грицак поінформував посла Польщі в Україні Яна Пєкла про заходи, котрі вживає СБУ для розкриття злочину.

 

Посол України у Польщі Андрій Дещиця перед відвідинами Міністерства закордонних справ Польщі заявив: "Це фізична атака на консульство Польщі в Луцьку, але це також атака на українсько-польські стосунки, котрі розвиваються дуже добре. Вочевидь, замало було тих атак на пам'ятники. Не допомогло це посварити українців і поляків – тепер нова фаза. Фаза атак на консульства, на дипломатичні взаємини", – цитує rmf24.

 

"За цим стоять ті сторони, котрі не є зацікавлені у добрих українсько-польських стосунках. Поза сумнівом, то Росія", – запевнив Дещиця.

 

Директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович вважає, що провокації "виходять на новий, ще небезпечніший рівень". "Цілилися не лише в будинок польського консуляту, а в польсько-українські стосунки. При чому знову з використанням історії. "Напад", "Волинь", "польський" – слова, які нині почують в новинах наші західні сусіди, мають налякати не менше, ніж сам факт обстрілу", – написав В'ятрович на своїй сторінці у Facebook.

 

"Незважаючи на все зростаючу кількість провокацій, закликаю громадськість до зваженості оцінок на основі реальної ситуації, а не моделювання подій ворогом. А правоохоронні органи мають побачити ситуацію не в розрізі окремих випадків, а як системні спроби дестабілізувати відносини із західним сусідом та сприйняття України на Заході", – закликав директор УІНП.

 

29.03.2017