Презентували перший том "Великої української енциклопедії".

 

У Києві презентували перший том багатотомного енциклопедичного видання "Велика українська енциклопедія".

 

Як інформує прес-служба Державного комітету телебачення і радіомовлення, "ВУЕ" – універсальне багатотомне систематизоване енциклопедичне видання, перша велика універсальна енциклопедія України за роки Незалежності. Перший том енциклопедії – це 592 сторінки, що містять близько 1700 енциклопедичних статей (літери "А-Акц").

 

У підготовці першого тому взяло участь понад 300 науковців України. Надалі заплановане видання понад 30 томів енциклопедії.

 

Як заявила на презентації керівник проекту створення "ВУЕ", директор Державної наукової установи "Енциклопедичне видавництво" Алла Киридон, вихід енциклопедії – "це справа історичної ваги". "Це амбітний проект, який є інтелектуальною візитівкою нації. Ця енциклопедія має універсальний характер. Концепція полягає в тому, щоб подати концентровані систематизовані знання з усіх галузей. Дотепер в Україні з таких видань була лише Українська радянська енциклопедія", – зазначила Киридон, згідно з повідомленням аґенції "Укрінформ".

 

"Нам хотілося показати, як світ переосмислено з позицій українських науковців", – наголосила пані Алла.

 

З її слів, перший том, який вийшов наприкінці 2016 року за програмою "Українська книга", включає понад тисячу карт і малюнків роботи художника Михайла Гутмана. Автори-науковці працювали "за ідею", без гонорарів.

 

Видання не підлягатиме продажу. Весь наклад – 1 тисячу примірників – поширюватимуть, згідно з державною програмою "Українська книга", по бібліотеках України. За півроку планують видати електронну версію на сайті видавництва.

 

Киридон нагадала, що ідею створення нинішньої універсальної енциклопедії озвучив у 2001 році академік Іван Дзюба на загальних зборах Академії наук. Цей проект готували відповідно до двох указів Президента, від 2 січня 2013 року та 12 січня 2015 року.

 

"Ми сподіваємося, що на 2026 рік побачимо всі томи", – додала Киридон.

 

Академік НАНУ Іван Дзюба наголосив, що він уважно, зацікавлено і прискіпливо – як людина, причетна до енциклопедичної справи – прочитав перший том ВУЕ. "Загальне враження дуже добре. Загальна оцінка дуже висока. Є ряд робочих зауважень, є деякі міркування і проблеми, про які хотілося б поговорити. Але презентація – це урочистість, це свято, треба просто радіти. Тому я щиро радію разом з усіма. І, маючи деякий досвід, хочу запевнити, що, перейшовши оцей рубікон, ви вже далі не будете боятися ні сумнівів, ні песимізму, ні якихось недругів, ні навіть ніяких влад. А робити свою справу і йти вперед", – сказав Дзюба.

 

29.03.2017