Вашингтон і Багдад спільно розслідують загибель цивільного населення в Мосулі.

Експерти аналізують понад 700 відеозаписів, які фіксують події десяти днів, коли іракське місто зазнавало авіаударів.

 

 

«Експерти перевіряють достовірність повідомлень про загибель понад 100 мирних мешканців в Мосулі внаслідок авіаударів коаліційних сил для боротьби з "Ісламською державою". Ми намагаємося розібратися в тому, що дійсно сталося. На сьогодні це наше першочергове завдання в Мосулі», – заявив полковник Джон Томас, представник Центрального командування США, яке контролює проведення операцій американських військовиків на Близькому Сході.

 

Пентагон назвав жахливою трагедією загибель цивільних у Мосулі. «Жодна армія світу не ставиться настільки серйозно до жертв серед цивільного населення, як американська. Ми робимо все від нас залежне, все, що в людських силах, аби зменшити жертви або заподіяння шкоди невинним людям. Ми не можемо сказати те саме про нашого противника», – запевнив міністр оборони США Джим Меттіс в понеділок, 27 березня.

 

За повідомленням Пентагону, згідно з попередньою перевіркою, авіація коаліційних сил дійсно завдавала ударів 17 березня по кварталах у західному районі Мосула. «Ми знаємо, що проводили бомбардування в безпосередній близькості, що деякі бомби були скинуті на відстані всього десяти метрів від місця, де, за повідомленнями, загинули цивільні особи. Однак ВС США цілком здатні завдати удару по певним будівлям, не торкнувшись при цьому нічого поблизу», – процитувало слова Джона Томаса радіо VOA.

 

Іракські військовики, своєю чергою, надали нові свідчення про те, що бойовики ІДІЛ заклали на місці загибелі вибухові пристрої. «Під всі стіни будівлі були закладені бомби, і в самій будівлі відсутні отвори або інші ознаки влучення авіабомб», – повідомив представник Об'єднаного командування іракської армії.

 

Іракські військовики за підтримки ЗС США намагаються повернути контроль над західними районами Мосула. У середині 2014 року місто захопили бойовики «Ісламської держави».

28.03.2017