Геннадій Зубко назвав причини трагедії в шахті «Степова».

 

Урядова комісія з розслідування причин трагедії на шахті «Степова», що у Сокальському районі Львівщини. Основні причини вибуху, що стався 2 березня, – невідповідність роботи системи безпеки УТАС та недотримання норм провітрювання.

 

Про це заявив віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко під час брифінгу за підсумками роботи комісії, повідомила його прес-служба.

 

«Ми детально проаналізували роботу шахти "Степова", починаючи з 25 лютого 2017 року, та визначили головні причини трагедії. Це невідповідність роботи системи безпеки УТАС; недотримання норм провітрювання у шахті; відсутність дозвільної документації на виконання небезпечних робіт, термін якої був припинений ще 14.11.2016. Ці висновки будуть зазначені в рекомендаціях щодо перевірки всіх шахт України та розглянуті на найближчому засіданні уряду», – повідомив Геннадій Зубко.

 

Він також зазначив, що проблема відсутності дозвільної документації є і на іншій шахті ДП «Львіввугілля» – Червоноградській. Віце-прем’єр-міністр наголосив, що за результатами роботи урядової комісії буде створена окрема робоча група з фахівців як комісії, так і експертів інститутів для перевірки можливостей роботи систем УТАС на інших шахтах вугільної галузі України.

 

Серед інших причин трагедії він назвав: підвищений рівень метану в шахті, невідповідність кабельної продукції технічним вимогам, проведення не в повному обсязі інструктажу та навчання персоналу, а також питання фінансування шахти «Степова», зокрема блокування рахунків.

 

Віце-прем’єр зазначив, що вже здійснені всі виплати сім’ям загиблих і потерпілим.

 

«З Державного резервного фонду виплачені кошти в розмірі 5 млн 725 тисяч гривень, з Фонду соціального страхування – 1 млн 900 тисяч, а також з місцевого бюджету», – зазначив Зубко.

27.03.2017