Поліція визволила посадовця "Укрзалізниці" після 8 місяців полону.

 

Національна поліція визволила з заручників начальника департаменту електропостачання "Укрзалізниці" Валерія Людмирського, викраденого в Києві 18 липня 2016 року.

 

Про це повідомляє прес-служба Нацполіції.

 

Людмирського утримували у приватному будинку в селі Фастівець на Київщині у підвальному бункері.

 

Двох фіґурантів справи затримано – громадянина України та громадянина Росії (Дагестан). Організатора та замовника кіднепінґу розшукують.

 

Бункер складався з двох камер, що були оснащені вентиляцією, освітленням, водопостачанням, каналізацією, цілодобовим спостереженням – приміщення було пристосоване для тривалого утримання.

 

У сусідній камері виявили автомат Калашникова, набої пістолети іноземного виробництва, гранатомет із гранатами і кілограм тротилу.

 

За викуп Людмирського вимагали 10 млн євро.

 

Поліція оцінює операцію як складну і кропітку. Правоохоронці протягом восьми місяців встановлювали коло осіб, що могли бути причетні до злочину, і місце, де ймовірно утримували Людмирського.

 

Згідно з висновками слідства, організатор і члени його групи прибули в Україну з-за кордону в 2015 році. Тут вони завербували громадянина України і за його сприяння купили приватний будинок у селі Фастівець (поліція зазначає, що чоловіка мотивували прийняти іслам – і нині НПУ через СБУ намагається довідатися, чи викрадачі не мають стосунку до ісламських терористичних груп).

 

Поліція нагадує, що протягом 2015–2016 років лише на Київщині було скоєно 12 викрадень з метою викупу. Поліція перевіряє причетність групи до відомих міжнародних банд.

 

27.03.2017