На виборах у Болгарії перемогла прозахідна партія.

Згідно з попередніми результатами (після підрахунку 94,33% бюлетенів) за партію ГЕРБ («Громадяни за європейський розвиток Болгарії») проголосувало 32,55 відсотка виборців, котрі прийшли на дільниці.

 

 

Головний конкурент ГЕРБ – проросійська Болгарська соціалістична партія (БСП), представником якої є чинний президент Румен Радев, здобула навіть гірші результати, ніж це прогнозувала остання передвиборча соціологія. За соціалістів проголосувало лише 27,02 відсотка виборців (прогноз «Алфа Рисърч» – 29,1%) – повідомило болгарське видання Dnes.

 

Голова БСП Корнелія Нінова вже визнала поразку своєї партії й привітала конкурентів.

 

Окрім двох зазначених політичних сил, чотиривідсотковий бар'єр до парламенту подолали: виборча коаліція «Об'єднані патріоти», до якої входять націоналістичні партії (9,12 відсотка голосів), «Рух за права і свободи», який репрезентує мусульманське (передовсім турецьке) населення Болгарії (8,94 відсотка) і популістська партія «Воля» (4,16 відсотка). Остаточні офіційні підсумки виборів будуть оголошені протягом трьох днів.

 

Розстановка політичних сил у парламенті нового скликання визначить напрям зовнішньої політики Болгарії. Однією з головних передвиборних обіцянок лідера ГЕРБ, екс-прем’єра Бойко Борисова було прискорене входження країни до єврозони і зміцнення відносин з Європейською Унією. Лідерка соціалістів Корнелія Нінова в разі перемоги обіцяла посилити боротьбу з корупцією, а також блокувати продовження санкцій ЄУ проти Росії.

 

Необхідність у дострокових виборах до парламенту Болгарії виникла після відставки правоцентристського уряду на чолі з Бойко Борисовим у листопаді 2016 року через поразку їхнього кандидата на президентських виборах. З січня 2017 року країною керує тимчасовий уряд, призначений новим проросійським президентом Руменом Радевим.

27.03.2017