У Варшаві відкривається Міжпарламентська асамблея України, Польщі та Литви.

 

У Варшаві в понеділок розпочинається VIII сесія Міжпарламентської асамблеї України, Польщі та Литви.

 

Про це повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

Українську делеґацію під час дводенної зустрічі очолить Голова Верховної Ради Андрій Парубій.

 

Візит делеґації розпочнеться з покладання квітів до могил воїнам УНР на Вольському православному кладовищі у Варшаві.

 

Під час форуму комісії асамблеї обговорять наступні питання: оцінка стану мінських домовленостей, кібербезпека і протидія дезінформації, проект Via Carpatia – економічне й інтеграційне значення інфраструктурного коридору "Північ-Південь" для Центрально-Східної Європи, актуальне становище в Білорусі. Крім того, комісії асамблеї розглянуть можливості популяризації постаті князя Костянтина Острозького – патрона ЛитПолУкрбриг; презентація тез і концепції публікації "Monarchie i Rzeczpospolita".

 

Під час візиту до Польщі Парубій відбуде двосторонні зустрічі з президентом Польщі Анджеєм Дудою, маршалками Сенату і Сейму Польщі Станіславом Карчевським і Мареком Кухцінським.

 

Як нагадує прес-служба Сейму, Міжпарламентська асамблея постала 13 березня 2005 року. До її складу входить по десять парламентарів від кожної країни. Делеґацію очолюють голови парламентів, а заступниками є керівники комітетів із закордонних справ. Пленарні сесії відбуваються по одному щороку. Президія збирається двічі на рік. У рамках асамблеї працює три комісії: щодо європейської та євроатлантичної інтеґрації України; щодо розвитку торгівлі та економіки, реґіональної і локальної співпраці; щодо суспільної та культурної співпраці.

 

Як заявив Андрій Парубій у інтерв'ю телеканалу "Рада", "під час зустрічей обговорюватимуть питання міжнародної політики, виклики і глобальні загрози, які є в світі, співпраця міжрегіональна і в міжнародному вимірі, співпраця з Польщею і Литвою, які мають чудовий майданчик безпекової співпраці через наш спільний військовий підрозділ імені князя Острозького, але передусім – російська агресія та її засудження".

 

"Я надаю цій асамблеї особливу увагу, адже вона є чудовим майданчиком для тієї ідеї, яку виношую багато років: про створення в тому чи іншому форматі Балто-Чорноморського союзу, який би міг об’єднати країни Балто-Чорноморського регіону. Це є, звичайно, країни Балтії, Польща, Румунія, це може бути Грузія, ці сім держав, які знаходяться на межі з Росією, котрі добре розуміють та добре знають, яка небезпека є від путінського режиму і теперішньої Російської Федерації", – сказав Парубій.

 

Голова парламенту наголосив, що бачить великий потенціал у співпраці в рамках тристоронньої асамблеї: транзитний, економічний, і "найголовніше – оборонний і безпековий". "Асамблея є майданчиком для обговорення як цих ідей, так і, можливо, для підготовки формального оформлення союзу держав Балто-Чорноморського регіону", – сподівається Парубій.

 

27.03.2017