Записи ядерних випробувань США

 

750 плівок із записами американських ядерних випробувань нещодавно стали доступними громадськості – деякі з них можна переглянути на Youtube. До цього впродовж понад 50 років ці фільми, зняті з 1945-го по 1962 роки, були таємними. Приводом для розсекречення стало оцифрування та повторний аналіз свідчень американських випробувань ядерної зброї. Загалом таких відео – понад 10 тисяч. Дослідження також виявило, що чимало фільмів свого часу хибно оцінили.


Коробки з плівками, на яких зображені американські ядерні випробування. Зображення: Livermore National Laboratory (LLNL).

 

 

У період між 1945-м та 1962 роками лише США здійснили 210 випробувань ядерної зброї в атмосфері – спочатку на узбережжі штату Нью-Мексико, потім зокрема на кораловому острові Бікіні в Тихому океані. Спадок від вибухів ядерної та водневої бомби помітний дотепер. Вивільнені під час тестів радіоактивні нукліди досі присутні в атмосфері, чимало тодішніх територій тестування в Тихому океані навіть сьогодні непридатні для життя.

 

Аби задокументувати силу й наслідки вибухів, усі тести фільмували високошвидкісною камерою. Загалом після ядерних випробувань залишилося близько 10 тисяч відео, їх як таємні матеріали зберігали в сейфах і бункерах дослідницьких ядерних установ США.

 

Проте тепер, понад 50 років потому, цим стрічкам загрожує незворотне руйнування, адже старі плівки розкладаються. «Відкриваючи коробки з плівкою, відчуваєш запах оцту – це запах побічних продуктів розкладу цих фільмів», – розповів ядерний фізик Ґреґ Спріґс (Greg Spriggs) з Ліверморської національної лабораторії.

 

Упродовж п’яти років він із колегами працювали над тим, аби виявити, оцифрувати та заново проаналізувати старі плівки. «Дані потрібно зберігати в цифровій формі, адже стрічки розкладаються – і неважливо, як добре їх законсервували», – пояснив Спріґс.

 

Дотепер команді вчених вдалося віднайти 6500 із понад 10 тисяч плівок, 4200 вже відскановані. В процесі цієї рятівної операції для громадськості відкрили 750 оригінальних матеріалів з американських ядерних тестів. Першу підбірку історичних і водночас моторошних записів Спріґс з колегами виставили на Youtube. На відео з частотою 2400 кадрів за секунду видно вибухи ядерних бомб і хмари, що від них розповзаються.

 

У 50–60-х рр. ХХ ст. фільми оцінювали вручну: спочатку кожен кадр проектували на градусну сітку, потім вимірювали розмір вогняної кулі та силу ударної хвилі, пояснив Спріґс. Натомість він з колегами послуговувався спеціальними комп’ютерними програмами, аби з допомогою оригінальних даташітів і фільмів заново виміряти силу вибухів.

 

«Ми з’ясували, що результати деяких вимірювань неправильні, похибка становить 20%, частково 30%. А це велика похибка», – розповів учений. Крім того, науковці натрапили на невідомі деталі. «Виявлені кореляції можуть пригодитися в ядерній судовій експертизі», – пояснили дослідники.

 

Вони підрахували, що потрібно ще два роки, аби оцифрувати та заново проаналізувати всі плівки американських ядерних тестів. Метою проекту є не лише зберегти історичні документи, наголошує Спріґс. У цих матеріалах він вбачає серйозний урок, який повинен нагадувати, що ядерну зброю ніколи більше не можна застосувати.

 

«Я сподіваюся, що ми ніколи знову не використаємо ядерної зброї. Якщо зафіксувати історію та продемонструвати, яку руйнівну силу має ця зброя, які пустки залишає по собі, то ніхто не наважиться її застосувати», – сказав дослідник.

 

 

Filme von US-Atomwaffentests veröffentlicht 

Lawrence Livermore National Laboratory, 21/03/2017

Зреферувала Соломія Кривенко

 

27.03.2017