У Болгарії в неділю, 26 квітня, проходять дострокові парламентські вибори.

Згідно з останньою демоскопією, лідером у рейтингу популярності залишається прозахідна партія  ГЕРБ (Громадяни за європейський розвиток Болгарії).

 

 

Це вже треті парламентські  вибори, починаючи з 2013 року. Майже сім мільйонів виборців вирішують долю 240-ка депутатських мандатів.

 

У потилицю проєвропейській партії ГЕРБ, яку очолює екс-прем’єр-міністр Бойко Борисов, дихає проросійська Болгарська соціалістична партія (БСП), представником якої є чинний президент Румен Радев. Як продемонстрували результати опитування громадської думки, які соціологічний центр «Алфа Рисърч» провів за три дні до виборів, за ГЕРБ готові проголосувати 31,7 відсотка виборців, соціалістів підтримують 29,1% – повідомило болгарське видання Dnes.
 

 

Загалом до парламенту в Софії балотуються політики від 20-ти партій і дев’яти незалежних кандидатів. Як свідчать опитування, чотиривідсотковий бар'єр мають шанс подолати максимум п'ять політичних сил. Це, зокрема, виборчий альянс ультраправих партій «Об'єднані патріоти», куди входять «Національний фронт порятунку Болгарії» Валерія Симеонова, «Болгарський національний рух» Казимира Каракачанова і партія «Атака» Волена Сидерова. За «Об'єднаних патріотів» готові проголосувати 8,9% болгарських виборців. Дані політичні сили спекулюють на проблемі відносин болгар із близькосхідними біженцями, циганами і турецькою меншістю. Вони виступають за посилення міграційного режиму. З їхніх вуст звучить антиісламістська й антитурецька риторика. Багато експертів вважає, що болгарські націоналісти перебувають під впливом Кремля.

 

Достатньою підтримкою користується і партія турецької меншини «Рух за права і свободи». За неї готові проголосувати 8,4 відсотка виборців.

 

Виборчі дільниці закриються о 20.00 за місцевим часом. Тоді ж очікують перших прогнозів результатів голосування, базованих на екзит-полах.

 

Дострокові вибори стали необхідними після відставки правоцентристського уряду в листопаді 2016 року через перемогу на президентських виборах соціаліста Румена Радева. З січня 2017 року Болгарією править тимчасовий уряд, призначений новим главою держави.

26.03.2017