27 країн ЄУ пообіцяли творити майбутнє разом.

 

 

Глави держав і урядів усіх країн – членів Європейської Унії, за винятком Великої Британії, підписали в суботу, 25 березня, на ювілейному саміті в Римі підсумкову декларацію до 60-річчя Римських угод.

 

 

Підписання документа відбулося в Палаці консерваторів (Palazzo dei Conservatori) на Капітолійському пагорбі, де 25 березня 1957 року шість країн – ФРН, Франція, Італія, Бельгія, Нідерланди та Люксембург – уклали Римську году, що заклала основу для створення Європейського Економічного Співтовариства (ЄЕС), яке згодом перетворилося на Європейську Унію.

 

Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, виступаючи на відкритті саміту, висловив упевненість, що ЄУ святкуватиме і соту річницю. «На це мають сподіватися всі учасники саміту, які поставили свої підписи під Римською декларацією. У документі сказано, що ЄУ повинен зберігати єдність, більше дбати про добробут своїх громадян, забезпечувати економічне зростання», – закликав Юнкер. Він зазначив, що підписав . декларацію тією самою ручкою, якою користувався представник Люксембургу при підписанні 1957 року Римської угоди.

 

У вступній промові на відкритті саміту президент Євроради Дональд Туск закликав лідерів країн ЄУ згадати про засадничі принципи європейської спільноти, а не загострювати увагу на відмінностях у розумінні принципів цього союзу. «Свого часу батьки-засновники не вели розмов про різні швидкості, не думали про вихід зі складу Унії, а, незважаючи на трагічні обставини новітньої історії, вклали всю свою віру в єдність Європи», – процитувало слова Туска видання Süddeutsche Zeitung.

 

Тим часом бундесканцлерка Німеччини Анґела Меркель виступила на захист концепції «Європи різних швидкостей». «Це в жодному разі не означає, що у Європи немає спільного майбутнього. Ми говоримо з повною визначеністю: хочемо йти в одному напрямі. Є речі, які залишаються незмінними, незважаючи ні на що. Це, зокрема, внутрішній ринок і засадничі демократичні принципи – як-от свобода думки, свобода преси і свобода віросповідання. Це те, що робить нас сильними, і те, від чого ми не відступимо», – запевнила пані Меркель.

 

Водночас канцлерка визнала деякі помилки, допущені в процесі європейської інтеграції. «Ми дозволили собі свободу пересування, але не поміркували про захист зовнішніх кордонів. І не зробили єдину валюту стійкою до зовнішніх впливів. Однак зараз ми досягли поступу в цьому напрямі й не зупинимося на досягнутому» – запевнила вона.

25.03.2017