ВР примусила антикорупційні організації до е-декларування.

 

Верховна Рада України ухвалила закон про внесення зміни до статті 3 закону України "Про запобігання корупції" (№6172), зобов'язавши представників громадських об'єднань подавати е-декларації і звільнивши від цього обов'язку деякі категорії військовослужбовців.

 

Як повідомляє УНІАН, за законопроект проголосували 268 із 363-х народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

 

Зокрема від фракції Блоку Петра Порошенка – 118 народних депутатів, "Народного фронту" – 70, "Опозиційного блоку" – 27, Радикальної партії – 16, групи "Воля народу" – 10, групи "Відродження" – 20 депутатів.

 

Народний депутат від фракції "Народний фронт" Тетяна Чорновол своєю поправкою пропонувала запровадити е-декларування і для осіб, які є засновниками (учасниками), редакторами (головними редакторами) засобів масової інформації. Але під час обговорення пропозиція була знята.

 

У поправці залишилося положення про те, що суб’єктами, на яких поширюється дія закону, є, зокрема, особи, які входять до складу наглядової ради державного банку, державного підприємства або державної організації, що має на меті одержання прибутку; представники громадських об’єднань, утворених відповідно до закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування", Громадської ради доброчесності, утвореної відповідно до закону України "Про судоустрій і статус суддів", громадських рад, рад громадського контролю, що утворені при державних органах і беруть участь у підготовці рішень із кадрових питань, підготовці, моніторингу, оцінці виконання антикорупційних програм.

 

Також це фізичні особи, які отримують кошти, майно у рамках реалізації в Україні програм (проектів) технічної або іншої, в тому числі безповоротної, допомоги у сфері запобігання, протидії корупції (як безпосередньо, так і через третіх осіб або будь-яким іншим способом, передбаченим відповідною програмою (проектом).

 

Народний депутат Мустафа Найєм звернув увагу на те, що це перший закон у стосунку українських військовиків, що його підтримує "Опозиційний блок". "Іронія в тому, що реґіонали системно не голосують за військові бюджети, не підтримують виділення додаткових ресурсів для армії, не дають голосів на захист учасників АТО, навіть відмовляються визнавати Росію агресором. Та дуже охоче, практично повним складом, голосують за звільнення від декларування високопосадовців і за атаку на громадські організації", – обурився Мустафа на своїй сторінці у Facebook.

 

Нардеп закликав Петра Порошенка ветувати законопроект, наголосивши, що його норми "стратеґічно й тактично зіграють проти голови держави".

 

23.03.2017