Франк-Вальтер Штайнмаєр обійняв посаду президента Німеччини.

Офіційна церемонія інавгурації 12-го глави держави пройшла в середу, 22 березня, в пленарному залі райхстаґу на спільному засіданні членів Бундестаґу і Бундесрату.

 

 

Франк-Вальтер Штайнмаєр (Frank-Walter Steinmeier) склав присягу, поклавши руку на основний закон ФРН. Політик пообіцяв захищати права громадян Німеччини і сумлінно виконувати свої обов'язки. Після цього він виступив зі зверненням до депутатів двох палат парламенту.

 

Новий глава німецької держави звернув увагу на крихкість європейського демократичного устрою. «Наскільки міцний фундамент демократії? Чи є у західної моделі майбутнє? Куди рухається Європа? Шановні пані й панове, не варто спрощувати ситуації! Нападки на демократію відбуваються не лише десь-інде – значно західніше чи східніше європейських кордонів. Істина в тому, що фасцинація авторитаризмом глибоко проникла в Європу», – процитувало слова Штайнмаєра видання Süddeutsche Zeitung. Тому він закликав «не лише балакати про демократію, а й знову вчитися боротися за неї».

 

«Німецька історія доволі переконливо засвідчує, що демократія не є ні чимось, що само собою розуміється, ні чимось, що дане нам з довічною гарантією», – застеріг німецький президент.

 

Нагадаємо, що раніше член соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) Франк-Вальтер Штайнмаєр був міністром закордонних справ. На початку 2017 року він став єдиним кандидатом у президенти від «великої коаліції» у складі консервативного блоку ХДС/ХСС і СДПН. 12 лютого Штайнмаєр здобув перемогу вже в першому турі голосування на федеральних зборах. На підтримку 61-річного соціал-демократа висловився 931 делегат зборів, 103 утрималися.

 

Президента в Німеччині обирають терміном на п'ять років. Штайнмаєр заступив на цій посаді 77-річного Йоахіма Ґаука (Joachim Gauck). 

22.03.2017