ВР закликала США надати Україні статус основного союзника поза НАТО.

 

Верховна Рада закликала Сполучені Штати Америки розглянути питання про укладення з Україною оборонної угоди та надання їй статусу основного союзника поза НАТО.

 

Про це йдеться у зверненні парламенту до Конґресу США щодо безпекових гарантій, ухваленому 232 голосами на засіданні у середу.

 

"Україна прагне суттєвого поглиблення двостороннього безпекового партнерства між Україною і США. У міжнародній політиці існує успішний досвід такого партнерства – основний союзник США поза НАТО. Цей статус надано як державам, які перебувають у стані миру, таким як Австралія, Нова Зеландія чи Японія, так і державам, що перебувають під загрозою воєнних дій, як Південна Корея, Афганістан чи Ізраїль", – зазначають народні депутати.

 

"Надання Україні статусу основного союзника поза НАТО та укладення двосторонньої оборонної угоди між Україною та США матиме величезний вплив на припинення російської агресії проти України, стримування агресора та запобігання розпалюванню великої війни в Європі. Це в інтересах України, США, Європи й усього світу", – йдеться у зверненні ВР.

 

Парламент висловлює подяку США за прийняття у 2014– 2016 роках низки законів, спрямованих на підтримку України. "Сподіваємося, що всебічне виконання цих законів новою адміністрацією США, зокрема щодо надання Україні оборонного озброєння, сприятиме стримуванню агресора та закладенню основи для майбутнього тривалого миру", – апелюють нардепи.

 

Верховна Рада закликає зважати на те, що "зовнішня політика України у сучасних умовах вимушено будується з урахуванням того, що нинішня влада Росії розглядає демократичну Україну своїм екзистенційним ворогом, фактично заперечує її право на існування як незалежної держави та переслідує остаточну мету – тотальне знищення України як нації, суб'єкта міжнародного права та геополітичної реальності".

 

"Ми глибоко шануємо прагнення великого Американського народу до всебічного відновлення величі Америки, яке було засвідчене на президентських виборах минулого року. Водночас ми віримо, що лідерство Америки на світовій арені нерозривно пов'язане з захистом ідеалів свободи і демократії, вірністю міжнародним домовленостям, надійністю у стосунках з союзниками і друзями", – закликали народні депутати.

 

22.03.2017