Фальшиве ЗНО: великий пшик з великого розслідування

Перше судове засідання у гучній справі про фальшування результатів ЗНО у 2014–2015 році закінчилося поразкою прокуратури: матеріали розслідування відправили на доопрацювання стороні обвинувачення. Прокуратура ж тим часом сипле гучними заявами щодо подробиць справи й запевняє, що справедливість вже відновлена – мовляв, тих, хто вступив до ВНЗ на підставі сфальшованих результатів ЗНО, відрахували, а на їхнє місце прийшли абітурієнти, які склали тести чесно. Втім, як з’ясував Z, така інформація це лише півправди, бо відрахуванням шахраїв історія не закінчилася – практично всі вони поновили свої права і продовжують навчання. А перспективи суду в цій справі зовсім не можна назвати ясними.  

 

 

 

Отже, серед абітурієнтів, які вступили у ВНЗ з підробленими результатами ЗНО, є діти колишнього керівництва декількох міністерств, народних депутатів, працівників апарату Верховної Ради та державних установ – таку гучну заяву минулого тижня у Верховній Раді зробили працівники Генеральної прокуратури України. Слідство стверджує, що у 2014–2015 роках були факти завищення результатів ЗНО для понад 200 осіб, а всього з 2008 року – для близько двох тисяч.

 

«Із цих 200 осіб переважна більшість – діти працівників апарату Верховної Ради, народних депутатів колишнього скликання, в тому числі окремих перших керівників Верховної Ради. Є серед них колишні керівники Генеральної прокуратури, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства оборони України. Я називаю ті органи, де зафіксовано десятки фактів таких дій. У тому числі Державна фінансова інспекція, зараз Державна аудиторська служба України – перші керівники», – цитують у ЗМІ  виступ на розширеному засіданні Комітету ВР з питань науки та освіти прокурора Генеральної прокуратури Олександра Новикова.

 

Нагадаємо, влітку 2015 року Україну сколихнув гучний скандал. Фактично під сумнів та під загрозу зриву поставили одну з найуспішніших реформ незалежної України – вступ до вишів не за результатами іспитів, а за сертифікатами зовнішнього незалежного оцінювання. Працівники Генеральної прокуратури у липні 2015 року провели обшуки та вилучили сервери Центру в межах розслідування кримінальної справи. Основне питання, на яке мало дати відповідь слідство, – чи справді були втручання у систему ЗНО, хто з цього скористав і врешті покарання винних.

 

За словами прокурора Генеральної прокуратури Олександра Новикова, участь у підробках результатів ЗНО брав майже весь керівний склад УЦОЯО, крім чинного на цей час очільника центру Вадима Карандія, а також окремі керівники Одеського та Івано-Франківського регіональних центрів оцінювання якості освіти. Змін результатів ЗНО не було зафіксовано лише в роботі Львівського та Донецького центрів. Після майже двох років слідства у справі є семеро обвинувачених – ідеться про колишнього директора Ігоря Лікарчука, двох його заступників і чотирьох працівників Центру.

 

Ще 27 липня минулого року Генпрокуратура скерувала до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні. Щоправда, у цьому провадженні йдеться лише про факти підробки результатів за 2014–2015 роки, які приписують команді під керівицтвом пана Лікарчука, решта епізодів підробки – в іншому провадженні. Керівництво центру звинувачують, відповідно, у несанкціонованій зміні результатів зовнішнього незалежного оцінювання, а також у привласненні та легалізації коштів Державного бюджету України й Агентства з міжнародного розвитку США (USAID), які виділяли на становлення та розвиток ЗНО в Україні, починаючи з 2008 року. У справі фігурує сума в понад 4 млн грн. Додатково ці злочини обтяжені нібито створенням злочинної організації. Хоч в судових кабінетах справа провела більше півроку, перше судове засідання відбулося лише у лютому 2017-го. Попри чітку, гучну й однозначну позицію прокурорів на публіці, у суді наразі все складається не так гладко. Під час першого розгляду справи Солом’янський суд Києва відправив справу на доопрацювання.

 

Колишній директор УЦОЯО Ігор Лікарчук

 

«Наприкінці лютого відбулося підготовче засідання, на якому суд визначав, чи відповідає обвинувальний акт вимогам чинного законодавства і чи можна його призначати до слухання справи по суті, – пояснює "Z" адвокат Ігоря Лікарчука Кирило Антонов. – Адвокати всіх семи обвинувачених наполягали на тому, що обвинувачення не є конкретним. З нього незрозуміло, які конкретно дії інкримінують кожному з звинувачених. Групі наших підзахисних інкримінують створення злочинної організації. Але тоді треба довести, що кожна особа знала, що вона вступає у злочинну організацію, що вона своїми діями це підтвердила тощо. Нічого цього в обвинувальному акті не зазначено. Є лише загальні фрази. Інші звинувачення теж не доведені».

 

Саме тому, за словами адвокатів, суд став на їхній бік і повернув справу прокурору. Змінитися ситуація може після апеляції, яку Генпрокуратура вже подала. Але наразі гучне провадження після майже двох років розслідування – це різкі публічні заяви прокурорів і жодного реального результату.

 

І якщо справа з офіційними обвинуваченими лише набирає обертів, то в інших учасників схеми, за версією силовиків, здається, все навпаки – значною мірою позаду. Йдеться про нинішніх студентів, які, за словами прокурорів, вступили через підробку балів на безкоштовне навчання у ВНЗ. Торік у  березні Генеральна прокуратура анонсувала їх відрахування з вишів.

 

«Відповідно до Умов прийому на навчання до вищих навчальних закладів України у 2015 році, подання недостовірних відомостей про проходження зовнішнього незалежного оцінювання є підставою для відрахування студента. За таких обставин Генеральною прокуратурою України, відповідно до вимог чинного законодавства, перед закладами освіти ініційовано питання про відрахування конкретних осіб у зв’язку із використанням неправдивих відомостей про проходження ЗНО», минулого року, повідомила рівно рік тому, 21 березня 2016 року, прес-служба Генеральної прокуратури.

 

Як вдалося з’ясувати «Z», тоді Генпрокуратура надсилала до вишів листи з переліком студентів, які, на їхнє переконання, фальшували ЗНО, та вимагала їх відрахування. Цього року прокурор зазначив, що понад 100 осіб були відраховані з бюджетних місць навчання за використання підробних результатів ЗНО. Водночас, як запевняють адвокати, абсолютна більшість тих, кого відрахували, одразу ж повернулася на навчання.

 

«До нас по допомогу звернулося декілька десятків осіб, яких відрахували після листів Генпрокуратури. Фактично всіх поновили на навчанні. Йдеться про студентів з ВНЗ Києва, Одеси, Львова, Вінниці, Кропивницького та Харкова. Факт підроблення нічим не доведений. Підробка документа – кримінально-карне діяння. Винуватість чи ні особи у вчиненні такого злочину встановлюється лише обвинувальним вироком суду. Наразі жодного студента не притягнули до кримінальної відповідальності за подачу завідома неправдивих документів», – пояснив у коментарі «Z» адвокат Віталій Наум.

 

За словами адвоката, більшість студентів поновили на навчанні після листів, які надіслали у виші. А от з Київським політехнічним інститутом імені Ігоря Сікорського адвокати зустрілися в суді – ВНЗ поновив відрахованих спудеїв лише після відповідного рішення служителів Феміди.

 

«Коли ми надавали правову допомогу таким студентам, ми зверталися до Українського центру оцінювання якості освіти за витягами з бази – і результати, які сьогодні є в базі, аналогічні тим, що студенти подавали при вступі. Прокурор, нічого не довівши, вимагав від ВНЗ відраховувати дітей. Але така вимога завідомо незаконна. Міністр освіти та науки Лілія Гриневич теж погодилася, що відраховувати студентів без вироку суду не можна. Про випадки, коли студенти не повернулися на навчання, мені невідомо. Але якщо таке є, то це тільки через небажання студента повертатися», – розповів Віталій Наум.

 

Один із бланків, оприлюднених Генпрокуратурою, для доведення махінацій на ЗНО

 

У Міністерстві освіти України ситуації довкола абітурієнтів, які, за словами слідчих Гепрокуратури, вступили завдяки підробленим результатам ЗНО, не коментують. У прес-службі лише зазначили, що відрахування та поновлення – справа кожного університету окремо і до рішення суду будь-які коментарі недоречні.

 

Водночас на тлі чергової уваги до, ймовірно, підроблених результатів ЗНО попередніх років, минулого тижня завершилася реєстрація на ЗНО 2017 року. Як і в Міністерстві, в Українському центрі оцінювання якості освіти коментувати слідство відмовляються. Однак запевняють, що за останні півтора року посилили безпеку системи проведення ЗНО.

 

«Перше, що треба відмітити, – усі системи Центру сьогодні на нашій платформі або на офіційно орендованій. Раніше ж вони були в одному з регіональних центрів і юридично не були закріплені за нами. Зараз також створена система захисту інформації, що відповідає всім нормам – нині у нас є три комплексні системи захисту», – розповів у коментарі «Z» директор Українського центру оцінювання якості освіти Вадим Карандій.

 

За його словами, інформацію у систему і надалі вносять та обробляють люди – щороку це кілька сотень найманих працівників. Однак нинішня система, запевняють у Центрі, виключає будь-які втручання в результати.

 

«Усі ролі у системі розписані, за кожну операцію відповідає конкретний працівник, кожен з яких має свій електронний ключ. Раніше був захист тільки через логін та пароль. Тепер чітко можна ідентифікувати, хто з працівників працює у системі і яку роботу виконує. Тих, хто може переглядати базу в доступному вигляді, є лише декілька осіб. Інші не мають доступу для прямого втручання в базу. У системі також є безпековий монітор, який показує кожну аномальну подію і має фіксувати кожну дію, що не відповідає регламенту, – наприклад, здійснення забороненої операції. Минулого року таких ситуацій зафіксовано не було», – запевнив Вадим Карандій.

 

22.03.2017