Гройсману "болить", що Садовий за 11 років не розв’язав проблему сміття.

 

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що інші міста мають допомагати Львову з утилізацією сміття.

 

Про це Гройсман сказав під час робочої наради з міськими, селищними та сільськими головами у рамках засідання правління Асоціації міст України, інформує аґенція "Укрінформ".

 

"Але я точно знаю, що кожний із присутніх тут голів запитає у вас, Андрію Івановичу: скільки ви будете возити мені сміття – місяць, півроку чи рік? Бо кожен з них переживає за своїх мешканців, виборців, за те, що вони йому скажуть за те, що він засипає свої полігони львівським сміттям", – сказав Гройсман.

 

Голова уряду не розуміє, чому бурмістр Львова за понад 10 років не спромігся розв’язати проблему зі сміттям. "Мені дуже болить, що за 11 років ви не вирішили цю проблему", – сказав Гройсман.

 

Прем'єр нагадав, що обіймав посаду міського голови Вінниці й там зумів розвязати подібну проблему. Сміттєвий полігон на Вінниччині, хвалиться Гройсман, є чи не єдиним в Україні, де відходи сортують, відправляють на переробку та захоронюють згідно з міжнародними нормами. "І повірте, мені ніхто не допомагав", – додав Гройсман.

 

Прем'єр-міністр розповів, що взимку звертався до мера Садового та голови ОДА Олега Синютки з проханням пришвидшити свої дії й перейти до реального налагодження ситуації зі сміттям. "Я готовий допомагати надалі вирішувати цю проблему. Але те, що відбулося, точніше не відбулося, за 10-11 років у Львові – це вже факт. Я просто називаю речі своїми іменами", – сказав Гройсман.

 

Перед цим львівський міський голова Андрій Садовий попросив прем’єр-міністра допомогти врегулювати ситуацію з вивезенням сміття з міста.

 

"Я прошу вас, пане прем’єр-міністр, у продовження нашої розмови прийняти відповідні рішення, щоб Львів отримав допомогу. Не на тиждень часу, як це було тоді, коли нам допомогли вивезти сміття, а щоби ми могли до початку рекультивації мати можливість нормально вивозити наші відходи кожного дня", – наголосив Садовий.

 

Він нагадав, що у деяких містах влада ухвалила рішення заборонити приймати відходи зі Львова. "Завтра, не дай, Боже, така сама біда може статися будь-якому місті. Якщо не будемо разом, буде проблема", – закликав Садовий.

 

Голова Львова розповів про французький грант на повний пакет проектної документації щодо закриття та рекультивації Грибовицького сміттєзвалища. Всі роботи, згідно з умовами гранту, виконає французька компанія "Еджіс", яка має досвід розробки проекту рекультивації та нагляду за роботами на сміттєвому полігоні у Марселі. Андрій Садовий запевнив, що проблему зможуть розв’язати, але зробити це за один день не вдасться. Зі слів міського голови, Держспоживслужба вже попередила муніципалітет, що санітарно-епідеміологічна ситуація у місті погана і є загроза її погіршення.

 

21.03.2017