Порошенко обурений рішеннями обласних рад на підтримку блокади.

 

Президент України Петро Порошенко розкритикував рішення місцевих рад, котрі заявили політичну підтримку ініціаторам акції блокади Донбасу, а також висловив невдоволення пасивністю очільників державних адміністрацій.

 

Про це Порошенко сказав під час засідання Ради регіонального розвитку, повідомляє телеканал “112-Україна”.

 

"У контексті блокади маю серйозні претензії до голів обласних державних адміністрацій тих областей, де місцеві ради перевищили свої повноваження і прийняли рішення, які виходять далеко за межі їхньої відповідальності і розхитують ситуацію. Вони сьогодні будуть наповнювати золотовалютні резерви, обласні ради? Вони будуть компенсувати втрати державного бюджету? Вони будуть компенсувати втрату робочих місць? Вони будуть відповідати за повернення всіх територій під українську юрисдикцію? Ні. Вони сховалися. Як і сховалися деякі з вас, замість того, щоб займати атакуючу публічну позицію", – обурився голова держави.

 

“Це означає, що ви або не виконували роз'яснювальну роботу та десь відсиділися в окопі чи за піччю, або пояснювали так, що вас ніхто не зрозумів. Чи вам не вистачає політичного авторитету в областях. Я сподіваюся, ця історія стане уроком для всіх. Влада повинна займати політично наступальну позицію", – додав Порошенко.

 

Президент України Петро Порошенко зауважив, що в Україні "все чіткіше кристалізуються загроза анархії та отаманщина".

 

Голова держави вважає, що наслідком блокади може стати відхід ОРДЛО до юрисдикції РФ. "Яскравим свідченням є реальні потенційні наслідки так званої блокади Донбасу. Її організатори показали себе як неперевершені майстри політичного піару. Вони грамотно вирахували больову точку, спіймали хвилю суспільних очікувань, виявили оголений нерв. Але організатори блокади обманювали суспільство, тому що насправді то була не блокада ОРДЛО. Яка блокада, коли там дірка в кордоні, у тому числі з РФ, сотні кілометрів? Фактично все це виявилося спецоперацією, спрямованою на те, щоб виштовхнути окуповані райони українського Донбасу до РФ", – сказав Президент.

 

Порошенко очікує негативних наслідків для української економіки. "Удар був нанесений по вітчизняній енергетиці, металургії, по бюджету, створені додаткові ризики для національної валюти. Ми знайдемо вихід, але доведеться витратити час і гроші. Я не хочу і не буду виглядати досить оптимістичним, але Мінфін прогнозує не тільки про бюджетні втрати, а й уповільнення зростання ВВП внаслідок розриву технологічних ланцюжків промисловості внаслідок блокади", – зазначив він.

 

20.03.2017