США і ФРН пообіцяли спільно домагатися миру в Україні.

Питання російської агресії в Україні було одним із пріоритетним на перших перемовинах бундесканцлерки Німеччини Анґели Меркель і американського президента Дональда Трампа у Вашингтоні.

 

 

«Німеччина і США мають намір разом працювати, щоби надати нового імпульсу Мінським угодами і домогтися миру в Україні», – заявила Меркель на спільній конференції з Трампом. За її словами, нове поліпшення відносин з Росією може статися лише після того, як «українська проблема буде розв’язана, і ця країна знову стане безпечною і суверенною державою».

 

«Мінські угоди є основою для цього, але нам, на жаль, поки що не вдалося досягти помітного поступу», – процитувало видання  Die Welt слова бундесканцлерки Німеччини.

 

Дональд Трамп, своєю чергою, подякував Анґелі Меркель і президентові Франції Франсуа Олланду за їхні зусилля в пошуку шляхів розв’язання української проблеми. «Ми всі прагнемо мирного вирішення кризи», – зазначив американський президент.

 

Трамп заявив про свою підтримку НАТО, але вчергове наголосив, що всі члени Альянсу повинні робити адекватний внесок у колективну оборону. Меркель заявила, що Німеччина має намір поступово підвищувати частку військових витрат у бюджеті до 2% ВВП, що передбачено правилами НАТО. Лідери США і Німеччини зійшлися на необхідності боротьби з тероризмом і угрупованням ІДІЛ.

 

Відповідаючи на питання журналістів, Трамп і Меркель продемонстрували, що дотримуються протилежних думок щодо деяких питань. Трамп, зокрема, назвав «катастрофічною помилкою» рішення Меркель впустити до Німеччини 890 тисяч біженців. Меркель, своєю чергою, висловилася критично щодо указу Трампа про заборону на в'їзд до США громадянам семи країн з переважно мусульманським населенням.

18.03.2017