На Личакові відновлять поховання видатних націоналістів, учених та політиків.

 

Цьогоріч у Львівському історико-культурному музеї-заповіднику «Личаківський цвинтар» з нагоди проведення державних заходів, присвячених сотій річниці Української революції 1917-1921 рр., планують відновити низку поховань видатних людей, інформує прес-служба Львівської міської ради.

 

Відновлять поховання Касіяна Куницького (військового капелана, пароха 11-ї дивізії) та Юрія Магалевського (художника, учня Іллі Рєпіна, військового художника УНР, який також займався розписами церков).

 

За словами директора музею Михайла Нагая, уже завершили реставрацію могили Євгена Коновальця та гробниці Танчаківського. Раніше закінчили роботи на могилах Світлицького, Шухевича та Гнатюка. До 2021 року на Личакові планують завершити відновлення всіх поховань українських діячів національно-визвольного руху.

 

Серед пріоритетів на цей рік – благоустрій на полі почесних поховань бійців АТО, який здійснять після встановлення пам’ятників.

 

Спільно з міністерством культури Польщі та університетом «Львівська політехніка» відновлять 25 об’єктів, зокрема 4 гробниці міських голів Львова, поховання ректорів та професорів політехніки, а  також 17 чеських поховань за участю Чеського генконсульства.

 

Біля входу на цвинтар коштом ЛКП обіцяють відновити усипальницю Адамських.

 

Також на цвинтарі посилять охорону, розповів Михайло Нагай, інформує ЗіК. Це пов’язано з нещодавніми актами вандалізму щодо польських меморіалів на Львівщині.

 

«У нас встановлено по території 18 відеокамер спостереження, постійно чергує охорона, але, крім того, після подій, пов’язаних із руйнуванням і вандалізмом на польських похованнях і по області, і по Україні, додатково встановлена камера на польському кладовищі. Плануємо перекрити по периметру підходи з Погулянки. Плюс там цілодобово чергують двоє поліцейських», – повідомив Михайло Нагай.

 

«Перекриття по периметру», за його словами, означає встановлення камер на кожному вході, аби охорона могла стежити, хто виходить і заходить на територію цвинтаря.

16.03.2017