Порошенко затвердив санкції проти російських банків.

 

Президент України Петро Порошенко ввів у дію рішення Ради національної безпеки й оборони України від 15 березня 2017 року про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів щодо низки юридичних осіб, зокрема п'яти російських банків.

 

Як зазначається в указі Президента, РНБО схвалила рішення згідно зі статтею 5 закону "Про санкції" та з урахуванням пропозицій Національного банку України.

 

Санкції терміном на один рік будуть застосовані до публічного акціонерного товариства "Сбербанк", ПАТ "ВіЕс Банк", ПАТ "Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк", ПАТ "ВТБ БАНК", ПАТ "БМ БАНК" у частині запобігання виведенню капіталів зазначеними юридичними особами за межі України на користь пов'язаних з ними осіб.

 

Кабінет Міністрів разом із Національним банком України мають забезпечити реалізацію і моніторинг ефективності санкцій та невідкладно вжити заходів щодо заборони розміщення коштів державних підприємств, установ, організацій та господарських товариств, у статутних капіталах яких є корпоративні права держави, у банках, вказаних у рішенні РНБО.

 

Міністерство закордонних справ України має поінформувати компетентні органи Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки та інших держав про запровадження санкцій і порушити перед ними питання про застосування аналогічних обмежувальних заходів до відповідних юридичних осіб. Контроль за виконанням рішення покладається на секретаря РНБО Олександра Турчинова.

 

Указ набирає чинності з дня його опублікування.

 

16.03.2017