Облрада нарешті ухвалила звернення до Президента щодо блокади ОРДЛО.

 

Сьогодні, 16 березня, депутати Львівської обласної ради ухвалили звернення до Президента України, прем'єр-міністра та Верховної Ради України щодо ситуації з блокуванням тимчасово окупованих територій.

 

«За» відповідне рішення проголосували 66 депутатів, передає Гал-інфо.

 

Одразу після відкриття сесії на вимогу голів фракцій, які ініціювали її проведення, попросили оголосити перерву. Як зазначив голова облради Олександр Ганущин, вона була потрібна, щоби внести правки у текст звернення, які погодили всі голови фракцій.

 

Голова фракції «Самопоміч» Інна Свистун заявила, що сесія відбувається пізно і керівництво ради могло б ініціювати засідання раніше, а представник «Свободи» Михайло Низькогуз назвав текст звернення дуже м'яким.

 

У зверненні вказано, що Львівська облрада «вважає неадекватним застосування сили щодо учасників акції блокади торгівлі з окупантами».

 

«Рішення зі зброєю піти проти ветеранів АТО вважаємо недалекоглядним та цинічним», — йдеться у документі.

 

У зверненні депутати висунули низку вимог: зокрема провести розслідування, встановити та покарати осіб, які дали та виконали наказ розігнати блокаду силовим методом, у найкоротші терміни вжити заходів для звільнення всіх українських полонених.

 

Також депутати просять прийняти комплекс законодавчих та нормативних актів щодо припинення економічних відносин із тимчасово окупованими територіями, а також встановлення заборон на торгівлю товарами російського виробництва, аж до повного розриву торгово-економічних відносин із Російською Федерацією.

 

У першому варіанті звернення була вимога звільнити з посади міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова. В ухваленому документі її немає. 

 

Також зі звернення зникла вимога ухвалити закон про визнання територій, підконтрольних так званим «ДНР» і «ЛНР», окупованими Російською Федерацією з усіма міжнародними правовими наслідками.

 

Як повідомляв Z, подібні звернення до Президента ухвалили міські й обласні ради Тернопілля та Івано-Франківщини, міська рада Львова. У більшості з них є вимога про звільнення очільника МВС Арсена Авакова. Цього ж вимагають і львівські активісти та добровольці.

16.03.2017