Порошенко заявив, що не підпише указу про розпуск ВР.

 

Президент України Петро Порошенко запевнив, що не допустить проведення дострокових парламентських виборів, і заявив – розпуску ВР прагнуть як українська опозиція, так і Росія.

 

Таку заяву голова держави зробив в інтерв'ю групі українських телеканалів, повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

"Згідно з Конституцією, рішення про дострокові парламентські вибори та розпуск парламенту приймає виключно Президент України. Хочу заспокоїти цих опозиціонерів і наголосити на тому, що жодних дострокових парламентських виборів, в яких зацікавлена так само Росія, яка прагне дестабілізації ситуації, я їм не подарую", – сказав Петро Порошенко.

 

Президент наголосив, що парламент має виконати свої зобов’язання щодо втілення реформ у країні. Наближення ж до виборів означає популізм, коли реформ проводити не можна.

 

"Парламент має проводити свої чергові парламентські вибори у 2019 році. Це було зроблено саме для того, щоби мати час проводити реформи, не пірнаючи у море популізму", – зазначив Петро Порошенко.

 

Згідно з Конституцією України, розпуск Верховної Ради та оголошення дострокових виборів є правом, але не обов'язком Президента. Стаття 90 Конституції передбачає, що голова держави отримує право достроково припинити повноваження Верховної Ради, якщо: протягом одного місяця не сформовано коаліцію депутатських фракцій; протягом 60-ти днів після відставки Кабінету Міністрів не сформовано персональний склад нового уряду; протягом 30-ти днів однієї чергової сесії пленарні засідання не можуть розпочатися. Рішення про дострокове припинення повноважень ВРУ приймає президент після консультацій з головою парламенту, його заступниками та керівниками депутатських фракцій.

 

Петро Порошенко одного разу вже скористався правом на розпуск ВР: 25 серпня 2014 року він оголосив про припинення повноважень парламенту через формальну відсутність парламентської коаліції. Вибори відбулися 26 жовтня 2014 року.

 

16.03.2017