Суд відпустив одного з організаторів махінацій на "вежах Бойка".

 

Шевченківський суд Києва відпустив на волю екс-заступника голови "Нафтогазу", екс-керівника "Чорноморнафтогазу" Олександра Кацубу, котрий фіґурував у махінаціях на "вежах Бойка". Також суд зняв арешт із майна Кацуби, зокрема повернув йому паспорти – український і закордонний.

 

Про це повідомляє видання "Наші гроші".

 

Суд затвердив угоду про визнання винуватості між колишнім заступником голови правління НАК і заступником генпрокурора Юрієм Столярчуком, який здійснює повноваження прокурора у кримінальному провадженні.

 

Суд присудив посадовцеві часів Януковича покарання у виді позбавлення волі на строк 1 рік 5 місяців за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України.

 

При цім Кацубі врахували термін попереднього ув’язнення в Київському СІЗО з 17 червня 2016 року в розрахунку один день за два дні позбавлення волі. Після цього суд постановив: "У зв’язку з повним відбуттям покарання Кацубу А.В. звільнити з під варти з зали суду негайно після проголошення вироку. Запобіжний захід до набрання вироком законної сили стосовно Кацуби А.В. не обирати".

 

Генеральний прокурор України Юрій Луценко зауважив, що Кацубу не звільнили: він уклав угоду зі слідством.

 

"Кацубу не відпустили, Кацуба десь у районі жовтня написав заяву, що хоче скористатися своїм законним правом на укладання угоди. З того часу він активно писав запропоновані ним свідчення і факти щодо членів мафіозного угруповання, в рамках якого він визнає своє членство. Він дав достатньо цінні покази, як на мене, про високопосадовців тодішнього сектора влади Януковича. Також він заплатив 100 млн гривень, він отримав за цією угодою 18 місяців позбавлення волі", – сказав Луценко, згідно з повідомленням телеканалу "112 Україна".

 

"Наші гроші" зазначають, що, згідно з версією слідства, Кацуба допоміг компанії Сергія Курченка "Газ України 2020" вкрасти у держкомпанії бензину на 500 млн грн (біля $63 млн за тодішнім курсом). Компенсовані ж 100 млн грн за теперішнім курсом – $3,7 млн. А загалом судовий вирок констатує завдання збитків Кацубою за різними епізодами злочинної діяльності на суму понад $1 млрд.

 

Брати Олександра і Сергій Кацуби свого часу були причетні до закупівлі скандальних "веж Бойка" за завищеною ціною. Їхній батько Володимир Кацуба був депутатом Верховної Ради від Партії регіонів.

 

16.03.2017