Парламент дозволив об'єднуватися у громади з суміжних районів.

 

Верховна Рада прийняла закон, котрий дозволяє об’єднання територіальних громад, розташованих на територіях суміжних районів.

 

Про це повідомляє портал "Децентралізація влади".

 

На засіданні ВР у вівторок за закон проголосувало 232 народних депутати.

 

Документ встановлює послідовність дій у процесі створення об’єднаних громад, до складу яких увійшли місцеві ради різних районів, або у разі об’єднання громад навколо міст обласного значення.

 

Очікується, що з його прийняттям Центральна виборча комісія отримає підстави для призначення перших місцевих виборів у понад 30 об’єднаних громадах, які чекають на це більше року. Крім того, законопроект дозволить закінчити процес об’єднання ще десяткам громад, створених на межі районів, які не поспішали приймати остаточне рішення через упертість ЦВК (комісія відхилила документи піонерів з проханням організувати вибори, посилаючись на відсутність належної законодавчої бази).

 

"Громади добровільно об’єднуються і прагнуть спільно будувати майбутнє навколо своїх традицій і культури, а не згідно з встановленими межами районів. Багато громад залишилися поза можливостями відновити історичне об’єднання і створити ті громади, які весь час існували, але були поділені за часів радянської влади – щоби ними було простіше керувати", – прокоментував віце-прем'єр-міністр Геннадій Зубко.

 

15.03.2017