Порошенко: Рішення РНБО продиктоване бажанням не допустити протистояння.

 

Президент України Петро Порошенко заявив на засіданні РНБО, що рішення про заборону перевезення вантажів через лінію розмежування діятиме до того часу, "поки окупанти не повернуть назад під юрисдикцію України вкрадені українські виробництва".

 

Про це повідомляє прес-служба АП.

 

"Виняток буде зроблено лише для гуманітарних вантажів – українських та міжнародних гуманітарних організацій, ООН, Міжнародного комітету Червоного Хреста", – зазначив Порошенко.

 

Президент висловив сподівання, що Кабінет Міністрів якнайшвидше проаналізує економічний аспект ситуації. "Наскільки уповільниться економічне зростання? Які будуть втрати для бюджету? Які ризики для валютного курсу? Яка ситуація з енергетикою, бо цього разу лише рання весна врятувала нас від віялових відключень електроенергії. І слід забезпечити перевірку сертифікатів походження товарів, відповідність їх нормам СОТ при імпорті, – зауважив Президент. – Те, що дії наших блокадників влетять Україні в копієчку – це очевидно. В яку саме, покаже калькуляція", – додав Порошенко.

 

Петро Порошенко заявив, що рішення РНБО "продиктоване необхідністю запобігти дестабілізації ситуації в країні, яку розгойдують політикани, нашим бажанням не допустити громадського протистояння, потребою припинити втягування обласних та міських рад в ті питання, які не стосуються їхньої компетенції, розгойдують політичну ситуацію в країні". 

 

Голова держави вважає, що ініціатори блокади вдалися до "безвідповідальної антидержавної поведінки", а агресивні дії Росії були синхронізовані з цією акцією.

 

"Місцеві ватажки терористів і Москва прийняли цей пас з боку низки українських політичних сил. Внаслідок таких синхронізованих дій ситуація на Сході України істотно погіршилася – на жаль, для України, а не для її ворогів. Загострилося становище на фронті. Крім того, Росія визнала паспорти так званих республік. А їхнє самозване керівництво, за вказівкою Російської Федерації, конфіскувало і захопило українські підприємства. Попередньо вартість відібраних активів дорівнює мільярдам доларів... Завдяки спільним зусиллям блокадників і терористів Україна втратила свої підприємства, і це, на жаль, створило абсолютно нову реальність", – наголосив Порошенко.

 

"За півтора місяця блокадники не наблизили, а віддалили перспективу повернення цих районів. Не посилили, а послабили вплив України по той бік лінії зіткнення. Не розвіяли прищеплені російською пропагандою страхи серед наших співвітчизників – посилили. Не повернули хоча б одного полоненого (а саме ж з цієї вимоги починали акцію, чи не так?) – тільки погіршили їхнє становище. Не вгамували агресивність Росії, а ще більш її розпалили. Не сприяли відновленню територіальної цілісності України, а навпаки, ще більше ускладнили це завдання. Воно стало ще дорожчим, ще важчим, ще небезпечнішим", – констатував голова держави.

 

Президент зазначив, що Україна дотримується стратегії відновлення територіальної цілісності України політико-дипломатичним шляхом. "Виходячи саме з такої стратегії, ми свого часу й залишили обмежені стосунки з підприємствами по той бік лінії зіткнення… Не з усіма, а лише з тими, власники яких знайшли спосіб залишитися в правовому полі України. Хто зберіг свої підприємства під українською юрисдикцією. Хто платив податки до українського бюджету, включно, до речі, з військовим збором на підтримку українських Збройних сил", – пояснив Порошенко.

 

З його слів, така взаємодія "утримувала на українській орбіті як мінімум сотні тисяч мешканців окупованих територій, які лише і тільки завдяки Україні мали роботу", а також "зменшувала негативний вплив війни на нашу економіку" і "підживлювала металургію як одне з ключових джерел валютних надходжень до України".

 

Петро Порошенко заявив, що про Україну говорять як про державу, "якій загрожує хвиля некерованості й анархії". "Наші партнери не розуміють, чому ми просимо підтримки у відновленні цілісності України назовні, коли всередині низка політичних сил поставила собі за мету позбутися частини Донбасу та випхати до Росії кілька мільйонів українців", – сказав президент, розкритикувавши пропонований проект закону про окуповані території. З його слів, Адміністрація президента має намір запропонувати інший закон – "Про відновлення територіальної цілісності нашої держави".

 

Порошенко окремо вказав на те, що до такого "гуляйполя" спричинилася зокрема політична сила, "яку ми вважали демократичною, ліберальною та реформаторською" – тобто "Самопоміч".

 

Президент також розкриткував вівторкові сутички учасників акції блокади із правоохоронцями, сказав про Володимира Парасюка як про "народного депутата середнього роду".

 

15.03.2017