Єврокомісія пішла на компроміс із «Газпромом».

Російський газовий велетень погодився реорганізувати свій бізнес у Центральній і Східній Європі, а Брюссель висловив готовність у відповідь припинити антимонопольне розслідування.

 

 

«Ми віримо, що ті зобов'язання, які взяв на себе "Газпром", дозволять забезпечити вільний перетік газу в Центральній і Східній Європі за конкурентними цінами. Таким чином буде вирішено проблеми конкуренції та забезпечено перспективний характер торгівлі відповідно до правил ЄУ. Це має значення для мільйонів європейців, котрі покладають надії на газ для опалення своїх будинків і на використання для свого бізнесу», – зазначила європейська комісарка з питань конкуренції Марґрет Вестаґер (Margrethe Vestager).

 

Як зазначено в спеціальному повідомленні на сайті Єврокомісії, опублікованому в понеділок, 13 березня, таким чином поступки «Газпрому» можуть покласти край багаторічному розслідування ЄК про порушення російським газовим велетнем антимонопольного законодавства Унії. 

 

У повідомленні зазначено, що «Газпром» погодився зняти всі обмеження на реекспорт газу в Центральній і Східній Європі (конкретно мова йде про Болгарію, Чехію, Естонію, Латвію, Литву, Польщу, Угорщину та Словаччину), запровадити конкурентне ціноутворення і відмовитися від неринкових переваг, отриманих за рахунок контролю над газотранспортною і газорозподільною інфраструктурою.

 

Проте перед тим, як укласти з «Газпромом» юридично зобов'язуючу угоду, Єврокомісія упродовж семи тижнів очікуватиме від клієнтів російської компанії в Європі відповідних зауважень і поправок до документа. 

 

Окрім того, Брюссель наперед застеріг російського газового велетня, що у разі порушення своїх зобов'язань з «Газпрому» може бути стягнуто штраф на суму, яка відповідатиме десяти відсоткам світового обороту концерну. 2015 року світовий оборот «Газпрому» становив 82,9 млрд євро.  

 

Нагадаємо, що у квітні 2015 року Єврокомісія надіслала «Газпрому» список претензій у зв'язку з порушенням правил конкуренції в Східній Європі. На думку Брюсселя, «Газпром» зловживає монопольним становищем в Естонії, Угорщині, Болгарії, Чехії, Латвії, Литві, Польщі та Словаччині. Зокрема, російська компанія перешкоджала транскордонному продажу газу, встановлювала несправедливі ціни і пов'язувала поставки газу з отриманням оптовиками незв'язаних зобов'язань, які стосуються газотранспортної інфраструктури.

13.03.2017