На порятунок експонатів Шевченківського гаю виділять 3 млн грн.

 

Цьогоріч на реставрацію 5-ти пам’яток архітектури у Музеї народної архітектури і побуту ім. Климентія Шептицького в бюджет закладуть 3 млн грн, повідомив на своїй сторінці в мережі Facebook керівник фракції «Народний контроль» у Львівській міській раді Валерій Веремчук.

 

«За підрахунками пана Романа Назаровця, зараз на території "Шевченківського гаю" – 10 великих критичних об’єктів. Упродовж крайніх трьох років 47 об’єктів рятували у різні способи – реставрацією чи консервуванням, аби призупинити руйнування пам’яток і виграти час на пошук фінансування. Тож вирішили вже цьогоріч виділити гроші на реконструкцію двох церков, школи і двох хатин, які найбільше потребують негайного відновлення», – написав Валерій Веремчук.

 

«Місту нарешті треба визначитися із пріоритетами у фінансуванні: спочатку зберегти те цінне, що маємо, а вже потім братися за нове. Сподіваюся, що допоки не будуть врятовані всі об’єкти, у музеї відмовляться від ідеї Візит-центру, а заплановані на це кошти підуть на відновлення пам’яток, будівництво сучасного фондосховища»,  – додав він.

 

Також депутат зазначив, що основними проблемами експонатів переважно є стан перекриттів зі соломи і стан деревини у зрубах. Деякі експонати через це доведеться розбирати і складати наново.

13.03.2017