Саміт ЄУ вперше завершився без спільної підсумкової заяви.

 

З усіх 28 країн-членів лише Польща відмовилася підписувати документ, причому безапеляційно й незалежно від його змісту.

 

 

Урешті-решт підсумкову заяву було оприлюднено від імені президента Європейської Ради Дональда Туска за підтримки решти 27-ми учасників саміту.

 

Саме з особою польського екс-прем'єра Туска передовсім і був пов'язаний демарш Варшави, котра рішуче виступала проти його переобрання на посаді президента Ради ЄУ. Чинна польська влада вважає, що він грубо порушив принцип нейтралітету, втрутившись у внутрішні справи Польщі. Критика на його адресу пов'язана з тим, що Туск фактично висловився на підтримку запровадження Брюсселем санкцій проти Варшави за відмову від «верховенства закону і стандартів демократії».

 

Окрім того, Польща на саміті Європейської Унії рішуче виступила проти концепції «Європи різних швидкостей», яку тепер просувають дві найпотужніші європейські країни – Франція та Німеччина. Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, репрезентуючи концепцію «різношвидкісної Європи», зазначив, що вона діятиме за принципом: хто хоче більшого, той робить більше. «Інтеграційні процеси йтимуть у групі країн всередині ЄУ, а держави, які не бажають брати в них участь, будуть надані самі собі», – пояснив Юнкер.

 

«Польща ніколи не погодиться на Європу різних швидкостей, оскільки це призведе до розпаду Європейської Унії», – процитувало Polskie Radio слова прем’єр-міністра Польщі Беати Шидло, сказані під час обговорення цієї концепції на саміті в Брюсселі.

 

По закінченні дводенного саміту ЄУ не було зроблено й загальної знимки всіх учасників, що теж відбулося вперше.

11.03.2017