Саудівська Аравія виходить із договору про скорочення видобутку нафти.

 

Про це повідомили чиновники Саудівської Аравії на закритій зустрічі з представниками американських нафтових компаній.

 

 

Як повідомила інформаційна аґенція Reuters з посиланням на два джерела, свою відмову від обмеження нафтовидобутку саудити пояснили тим, що це підштовхує передовсім американські нафтові компанії до інтенсифікаціє видобутку лупакової нафти. Таким чином ціна на «чорне золото» все одно падатиме, але при цьому країни-члени ОПЕК втрачають контроль над нафтовим ринком.

 

«Видобувачам лупакової нафти в США не варто розраховувати, що зі зростанням цін на нафту все стане легко і просто», – заявив міністр енергетики Саудівської Аравії Халід аль-Фаліх під час конференції CERAWeek в американському Г'юстоні.

 

За даними аґенції, зустріч аравійських чиновників із представниками нафтових компаній Anadarko, ConocoPhillips, Occidental Petroleum Corp, Pioneer Natural Resources, Newfield Exploration і EOG Resources була організована для обміну поглядами щодо ситуації на ринку і прогнозами видобутку лупакової нафти.

 

Раніше генеральний секретар ОПЕК Мохаммед Баркіндо на енергетичній конференції CERAWeek повідомив, що Організація домовилася з продуцентами лупакової нафти зі США про продовження діалогу щодо стабілізації міжнародного нафтового ринку. За його словами, деякі американські компанії підтвердили свою участь у засіданні робочої групи ОПЕК і Міжнародного енергетичного агентства у Відні наступного тижня.

 

Нагадаємо, що в грудні минулого року країни-члени ОПЕК домовилися на півроку урізати видобуток на 1,2 млн барелів на добу, до 32,5 млн барелів на добу, а країни поза картелем – ще на 558 тис. барелів на добу.

10.03.2017