Дональда Туска переобрано на посаді президента Ради ЄУ.

За його кандидатуру проголосували представники 27 країн, проти – лише представниця Польщі, прем’єрка Беата Шидло.

 

 

Напередодні офіційна Варшава намагалася відтермінувати обрання президента Ради ЄУ, аби не допустити переобрання на цій посаді Дональда Туска – колишнього польського прем’єр-міністра від нині опозиційної Громадянської платформи.

 

Чинний польський уряд рішуче виступає проти Туска. Напередодні речниця урядової польської партії «Право і справедливість» Беата Мазурек заявила, що чинна влада у Варшаві має застереження до роботи Дональда Туска як президента Європейської Ради, тож не бажає його підтримувати.

 

«ПіС закидає Тускові, серед іншого, порушення нейтральності щодо країни-члена, анґажування в акції органів ЄУ, спрямовані проти Польщі, а також підтримка опозиції. Причому опозиції, яка не приховує свого антивладного характеру», – пояснила Беата Мазурек. Вона нагадала, що польська влада назвала свого офіційного кандидата на цю посаду – депутата Європарламенту Яцека Саріуш-Вольського.

 

З пропозицією відкласти обрання президента Ради ЄУ на саміті Європейської Унії в Брюсселі виступила Беата Шидло. Проте Джозеф Мускат – прем’єр-міністр Мальти, яка зараз головує в ЄУ – сказав, що рішення у справі виборів президента Європейської Ради ухвалять саме на чинному саміті. Він додав, що це питання є у порядку денному зустрічі.

 

«Традиційно, коли якесь питання є у програмі, то щодо нього ухвалюється рішення. Звичайно, кожна країна може робити, як краще для неї. Я не збираюся втручатися у те, що вирішив польський уряд. Але моя позиція чітка, мушу взяти до уваги думку кожної країни. І єі правила, які регулюють те, що має відбутися сьогодні. Це не мої рішення, це передбачено угодами», – процитував телеканал ORF слова прем’єр-міністра Мальти.

 

Обрання президента Євроради відбувається кваліфікованою більшістю. Тож хоча Польща й проголосувала проти, та голосів за 59-річного Дональда Туска виявилося більш ніж достатньо, аби продовжити його перебування на посаді до 2019 року.

 

Нагадаємо, що Туск став президентом Ради ЄУ наприкінці 2014 року. Термін його першої каденції завершується 31 травня цього року.

09.03.2017