СБУ назвала імена винуватців обстрілу під Волновахою.

 

Служба безпеки України назвала імена осіб, причетних до кривавого обстрілу пасажирського автобуса під Волновахою у січні 2015 року. Як заявив заступник начальника головного слідчого управління СБУ Віталій Маяков, до обстрілу автобуса причетні громадянин Росії, полковник ЗС РФ Анатолій Сінельніков та громадянин України Юрій Шпаков. 

 

Про це повідомляє УНІАН.

 

Згідно з висновками балістичної експертизи, пасажирський автобус був уражений 120-міліметровими некерованими реактивними осколко-фугасними снарядами М-21 ОФ (виріб 9 М22У), відстріляними з трьох реактивних систем залпового вогню БМ-21 "Град" з району міста Докучаєвськ.

 

"Два роки ми витратили, щоби зібрати докази для того, аби встановити осіб, які причетні до вчинення злочину", – зауважив Маяков на спільному брифінгу з першим заступником генпрокурора Дмитром Сторожуком.

 

"Нам вдалося отримати докази, що стали підставою для повідомлення про підозру конкретним особам, а саме – громадянину Росії, військовослужбовцю полковнику Сінельнікову та громадянину Україну Шпакову, який керував безпосередньо артилерійським батальйоном, який вів обстріл", – поінформував представник спецслужби. Зі слів Маякова, Сінельніков займав посаду командира, так званого куратора 5-ї "армійської бригади" та керував діями Шпакова.

 

"Робота триває, тому що є інші особи з позивними [що причетні до даного злочину]. Ми їх рано чи пізно всіх ідентифікуємо", – пообіцяв слідчий.

 

Правоохоронці нагадали, що обстріл розслідують за статтею Кримінального кодексу про теракт.

 

13 січня 2015 року терористи з боку окупованого Докучаєвська із реактивних систем залпового вогню "Град" відкрили вогонь по блокпосту на трасі Маріуполь–Волноваха–Донецьк. Під обстріл потрапив рейсовий автобус, що йшов маршрутом Златоустівка–Донецьк. Внаслідок обстрілу в його салоні загинуло 10 мирних мешканців, іще 2 осіб померли від ран у лікарні, 18 людей отримали поранення.

 

09.03.2017