UNICEF: Україна лідирує за рівнем смертності матерів та немовлят в Європі.

 

Україна продовжує лідирувати за показниками материнської смертності серед інших країн Європи. Згідно з даними міжнародного оцінювання, 2015 року в Україні було 120 випадків материнської смертності, коли у сусідній Польщі – 12, Румунії – 56, а у Німеччині – 42.

 

Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я, інформуючи про старт національної кампанії "Щаслива вагітність". Кампанію започаткувало представництво Дитячого фонду ООН (UNICEF) в Україні.

 

Неонатальна смертність також залишається значно вищою, ніж у країнах Європейського Союзу. У 2015 році в Україні було 2378 випадків смерті немовлят у перші 28 днів життя, в той час як у Польщі – 1122, Румунії – 1047, а у Німеччині – 1449 випадків. Проте в Україні показник неонатальної смертності поступово знижується з кожним роком, й у 2015 становив 5,5 на 1000 живонароджень проти 5,7 у 2014-му.

 

Інформаційна кампанія "Щаслива вагітність" спрямована на те, щоби збільшити знання жінок та їхніх близьких про небезпечні симптоми під час вагітності та спонукати вагітних вчасно звертатися до лікаря. Програму втілюють UNICEF, Центр громадського здоров’я МОЗ України за підтримки Швейцарської Конфедерації.

 

Згідно з дослідженням ЮНІСЕФ, рівень знання про небезпечні прояви під час вагітності в Україні є дуже низьким. Лише 23% жінок і чоловіків знають хоча б про три такі симптоми, а про всі шість пам’ятають тільки 12% респондентів. Водночас менше половини (45%) жінок звертаються до жіночої консультації до 11 тижня вагітності, лише третина жінок відвідує курси вагітних.

 

"Важливо, щоби вагітні та їхні близькі знали про небезпечні ознаки та своєчасно зверталися по медичну допомогу, – прокоментувала голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Джованна Барберіс. – Наша освітня кампанія присвячена підвищенню обізнаності про небезпечні симптоми під час вагітності в Україні та включає в себе інформування жінок та їхніх партнерів у лікарнях та жіночих консультаціях, звернення уваги кожного українця в Україні на цю проблему через зовнішню рекламу та веб-сторінку. Також протягом останніх років ми проводимо освітні семінари й тренінги для лікарів, де вони навчаються ефективному консультуванню вагітних і батьків. Ми дуже хочемо, щоби кожна жінка та її близькі запам’ятали про небезпечні симптоми, що можуть виникнути під час вагітності, і знали, як правильно на них реагувати, щоби зменшити ризики для себе й дитини”.

 

"Україні варто переймати досвід країн Європи, в яких успішно працюють програми преконцептуальної профілактики та підготовки до вагітності. Вони передбачають звернення до лікаря ще на стадії планування вагітності – за кілька місяців, а то і років. Низькі показники ускладнень вагітності у західних країнах підтверджують ефективність цих програм", – зазначила генеральний директор Центру громадського здоров’я МОЗ професор Наталія Нізова.

 

09.03.2017