Клімкін зустрівся із Тіллерсоном.

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін зустрівся у Вашингтоні з державним секретарем США Рексом Тіллерсоном.

 

Клімкін назвав розмову з Тіллерсоном "хорошою, продуктивною", повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

"Він запевнив мене, що Сполучені Штати будуть послідовно продовжувати підтримку України в боротьбі з російською агресією, що Україна є одним із ключових партнерів США у регіоні", – розповів голова українського МЗС.

 

"Обговорювали питання, що ми можемо зробити для того, щоби змінити ситуацію з невиконанням Росією мінських домовленостей", – сказав Клімкін.

 

Коментуючи перспективу приєднання Штатів до переговорів щодо Донбасу, Клімкін зауважив, що під час розмови йшлося про декілька опцій. "Ми продовжуємо їх обговорення, але сьогодні хочу дуже чітко сказати, що Сполучені Штати залишатимуться максимально заангажованими в цьому процесі", – запевнив дипломат.

 

Також обговорювали хід реформ в Україні. "І, звичайно, ми домовилися про те, яким чином будемо працювати далі над ключовими викликами, що стоять перед нами", – зазначив Клімкін. Міністр окремо наголосив: під час зустрічі дуже чітко прозвучало, що "питання України жодним чином не буде вирішуватись у контексті з іншими питаннями".

 

Згодом у інтерв'ю "Укрінформу" Павло Клімкін заявив, підсумовуючи свою зустріч із Рексом Тіллерсоном: "Я вважаю, що нова команда дуже чітко розуміє, хто де перебуває, що таке сучасна Росія, якій фундаментально не можна довіряти. Вони розуміють, що є чіткий американський інтерес підтримувати Україну в боротьбі з російською агресією, про що сьогодні було сказано, а також інтерес підтримувати Україну на шляху реформ. Це для мене було дуже важливо почути".

 

Зі слів Клімкіна, на переговорах ішлося про методи впливу на Росію, але в такий спосіб, аби Україну не розглядали у контексті з іншими проблемами відносин РФ і США.

 

"Ми просто говорили про те, яким чином американська адміністрація продовжуватиме працювати разом з нами; яким чином вона буде з нами тиснути на Росію, щоби та виконала мінські домовленості; яким чином вона працюватиме над тим, щоби питання незаконної окупації Криму постійно залишалося, по-перше, на порядку денному, а по-друге, щоби не було жодних спроб якимось чином розглядати ці питання в контексті. Такі пункти, в тому числі, були сенсом цієї розмови", – додав міністр.

 

08.03.2017