Президент Болгарії стривожився законопроектом про державну українську мову.

 

Президент Болгарії Румен Радев висловив сподівання, що реформи, як проводять в Україні, не зачеплять права болгарської громади.

 

Про це Радев сказав на зустрічі з послом України Миколою Балтажи, повідомляє прес-служба президента Болгарії.

 

Голова держави висловив сподівання, що адміністративно-територіальна реформа на Одещині проводитиметься з урахуванням історичного характеру реґіону й збереже цілісним Болградський район.

 

Румен Радев також закликав, аби законопроект про державну мову в Україні, а також супутній проект про права національних меншин враховували інтереси болградської спільноти. "Я очікую, що підготовлений законопроект про освіту і державну мову не завдасть ніякої шкоди праву болгар вчитися рідною мовою", – сказав Радев.

 

Під час зустрічі Румен Радев висловив підтримку європейським прагненням України. Закликав до пожвавлення двосторонніх взаємин між країнами, зокрема у сферах торгівлі й енергетики. Президент Болгарії заявив, що конфлікт на Донбасі слід вирішувати винятково дипломатичним шляхом, і закликав Україну та Росію до повного виконання мінських угод.

 

Радев знаний зі своєї проросійської позиції. Він неодноразово закликав до скасування західних санкцій проти Росії. Що ж до України, то Радев хоч відкрито й не підтримав російської аґресії, але встиг поскаржитися на українських націоналістів на Одещині, які буцімто гноблять місцеву болгарську громаду.

 

07.03.2017